Czy warto zainstalować Debiana 64bit?

Witam. Mam kilka pytań:

1. Czy jest Debian NETINSTALL pod CPU 64BIT [Intel T2390] na stronie jest “ia64” więc to chyba będzie to, albo amd64 ?

2. Czy warto instalować taką wers. czy będzie zgodność programów ?

Co chcę robić na takim Debianie ? Dozbroić go w programy multimedialne, pakiet biurowy, przeglądarkę oraz chcę grać w Enemy Territory i robić mapy w GTKRadiant.

Tak więc 32 czy 64 bit ? W przypadku Windowsa instalowanie 64bit mija się z celem bo bardzo mało programów jest 64bit i to zazwyczaj specjalistyczne.

1. http://pl.wikipedia.org/wiki/EM64T masz intela czyli będzie też amd64

2. To nie windows :smiley: , 99,9% jest dostępna w wersji 64 (jedyny problem który do teraz spotkałem to skype, ale też można sobie poradzić)

Ja polecam amd64, całe czas go używam (bo po co ma się procesor marnować :smiley: ).

EDIT

Jak wersję Debian zamierzasz zainstalować? Polecam testing lub unstable.

Jeśli jakaś aplikacja nie ma wersji 64bit to zazwyczaj wystarczy doinstalować 32bitowe biblioteki i wszystko śmiga. Czasami trzeba się pogimnastykować ale to jeszcze nikomu nie zaszkodziło :wink:

Kwestia ile masz RAM-u, wersja 64-bit potrafi zaadresować więcej, ale też więcej potrzebuje do działania. Jeśli więc nie masz więcej niż 3GB to raczej wersja 32-bit.

A w przypadku GNU/Linux i paru innych wolnych systemów operacyjnych, na które oprogramowania również jest wolnodostępne, często można skompilować dany program na wiele architektur. I to nie tylko x86 czy x86_64, więc np. Debiana mógłbyś zainstalować na netbooku z procesorem ARM lub starszym Macintoshu.

Mam 2GB OCZ i mam zamiar dokupić kolejną kostkę 2GB i dlatego rozmyślam nad 64bit :slight_smile: czyli jak postawię Lennego z NETINSTALL 64bit i potem dam sobie np. aptitude install exaile czy brasero to od razu zainstaluje się program w ver. 64bit czy 32bit ?

Tu możesz sprawdzić dla jakich architektur dostępna jest paczka z danym programem: http://www.debian.org/distrib/packages

Exaile dostępny jest na: alpha amd64 arm armel hppa i386 ia64 mips mipsel powerpc s390 sparc (stable)

Brasero natomiast na: alpha amd64 arm armel hppa i386 ia64 mips mipsel powerpc s390 sparc (stable)

Jak widać dla obydwu programów jest wersja amd64.

Czyli rozumiem, że jeżeli dany program jest na 64bit to z automatu zostanie zainstalowana 64bit ver. jeżeli nie ma to wtedy trzeba samemu sobie skompilować. W sumie to trochę głupio by było jakbym miał 64bit a instalował by się soft 32bitowy.

Tak. Jednak większość oprogramowania pod Debiana jest dostępna dla (prawie) wszystkich architektur, które wspiera Debian, więc nie trzeba kompilować.

Natomiast można uruchamiać programy x86 pod Linuksem x86_64.