Czy jest Debian NETINSTALL pod CPU 64BIT [Intel T2390] na stronie jest “ia64” więc to chyba będzie to, albo amd64 ?
Czy warto instalować taką wers. czy będzie zgodność programów ?
Co chcę robić na takim Debianie ? Dozbroić go w programy multimedialne, pakiet biurowy, przeglądarkę oraz chcę grać w Enemy Territory i robić mapy w GTKRadiant.
Tak więc 32 czy 64 bit ? W przypadku Windowsa instalowanie 64bit mija się z celem bo bardzo mało programów jest 64bit i to zazwyczaj specjalistyczne.
Jeśli jakaś aplikacja nie ma wersji 64bit to zazwyczaj wystarczy doinstalować 32bitowe biblioteki i wszystko śmiga. Czasami trzeba się pogimnastykować ale to jeszcze nikomu nie zaszkodziło
Kwestia ile masz RAM-u, wersja 64-bit potrafi zaadresować więcej, ale też więcej potrzebuje do działania. Jeśli więc nie masz więcej niż 3GB to raczej wersja 32-bit.
A w przypadku GNU/Linux i paru innych wolnych systemów operacyjnych, na które oprogramowania również jest wolnodostępne, często można skompilować dany program na wiele architektur. I to nie tylko x86 czy x86_64, więc np. Debiana mógłbyś zainstalować na netbooku z procesorem ARM lub starszym Macintoshu.
Mam 2GB OCZ i mam zamiar dokupić kolejną kostkę 2GB i dlatego rozmyślam nad 64bit czyli jak postawię Lennego z NETINSTALL 64bit i potem dam sobie np. aptitude install exaile czy brasero to od razu zainstaluje się program w ver. 64bit czy 32bit ?
Czyli rozumiem, że jeżeli dany program jest na 64bit to z automatu zostanie zainstalowana 64bit ver. jeżeli nie ma to wtedy trzeba samemu sobie skompilować. W sumie to trochę głupio by było jakbym miał 64bit a instalował by się soft 32bitowy.