Mam do wyboru monitory 165Hz i 240Hz
Zależy do czego będziesz monitora używał. Jeżeli grasz w gry e-sportowe, strzelanki itd. to różnica będzie widoczna i odczuwalna. Tylko pamiętaj, że coś musi te klatki wygenerować. W innym temacie czytałem, że masz CPU NVIDIA GeForce RTX 3050. Ta karta nie wygeneruje Ci tak dużo klatek, aby zwiększyć ich ilość będziesz musiał ciąć ustawienia np. detali, tekstur itd. Jeżeli nie grasz w/w gry tylko w powiedzmy „normalne” gry, to tam ilość klatek zamyka się raczej w 100. W takim przypadku różnicy nie odczujesz i do takich gier monitora 240 Hz nie ma sensu specjalnie kupować. Przy wyświetlaniu pulpitu to już zupełnie nie ma o czym mówić.
Jeżeli dotychczas używałeś wyłącznie monitora 60 Hz, to już 100 Hz monitor da Ci ogromną różnicę. Ja bym celował w dobry monitor 144 lub 165 Hz.
Dziękuję za opinię. Pewnie tak zrobię.
Obejrzyj sobie https://www.youtube.com/watch?v=Z2y0ukmYkps
Jak wspomniał przedmówca, największy problem to wygenerowanie tych 240 klatek. Trzeba mieć potężny sprzęt.
Gdyby miał RTX z serii 4 to teoretycznie można byłoby ratować się DLSS 3 Frame Generation. Ale przy RTX 3050 to ogólnie pozamiatane. Karta nie dość, że słaba to jeszcze nie obsługuje DLSS 3. Skorzysta z DLSS 2.0 i uzyska najwyżej kilka klatek więcej, chociaż pewnie w głównej mierze wzrośnie średnia liczba klatek. Pakowanie super wypasionego monitora do tej karty to totalny overkill.