Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kamerki TrueCam A4. Problem w tym, że ładowarka zakłóca odbiór radia (zakłócenia ustają, gdy zasłonię wtyczkę ręką). Pomyślałem, że może “wtyczkę” w oryginalnej ładowarce zastąpię końcówką USB i podłączę do Xiaomi Roidmi. Czy to dobry pomysł? Ładowarka kamerki ma natężenie 1A, natomiast Roidmi ma 2,1A na każdym z gniazd.
A to natężenie. Możesz zmienić ładowarkę na taką mocniejszą, nic się nie stanie, pod warunkiem, że mają identyczne napięcie V.
To gniazdo ma 12V, nie możesz tak po prostu wlutować jak piszesz “końcówki USB”, bo chcesz mieć 5V na wyjściu a nie 12V.
Nie do końca rozumiem co chcesz wlutować. Zamierzasz wlutować samo gniazdo USB czy ładowarkę USB w gniazdo zapalniczki. Jeśli ładowarkę to po co? Wystarczy ją włożyć.
@krystian0120 ja na Twoim miejscu zacząłbym od lektury o napięciu, natężeniu i mocy. Bo na ten moment grozi tym, że Twoje auto zmusi innych kierowców do wykorzystania gaśnic.
Czekaj, bo czegoś nie rozumiem. TrueCam A4 jest zasilane czym? Ichnią ładowarką przez kabel USB? Czy jakoś inaczej?
@sensu - faktycznie, powinno być natężenie. Nie wiem skąd wziąłem napięcie. Mój błąd.
Faktycznie, dość niefortunnie sformułowałem pierwszy post - już poprawione. Chodzi mi o to, czy mogę bez żadnych szkód związanych z dwukrotnie większym natężeniem zasilać wideorejestrator ładowarki wbudowanej w Xiaomi Roidmi. Do tego potrzebny mi jest zwykły kabel USB, więc albo muszę taki kupić, albo w ładowarce obecną “wtyczkę” zastąpić końcówką USB.
@GioWDS - Spokojnie, nie podejmuję się niczego, o czym nie mam zielonego pojęcia.
@hindus - Kamera zasilana jest poprzez taką ładowarkę.
Napięcie V musi być takie samo, natężenie A dowolne.
Ile A pobierze urządzenie zależy od urządzenia. Natężenie A w zasilaczach, powerbankach itp. oznacza ile może dać maksymalnie, a nie ile daje za każdym razem.
Kiepski kabel, przejściówka itp. nie zawsze są w stanie przetransportować takie natężenie jakie maksymalnie uciągnie urządzenie z źródła.
W skrócie: możesz.
Wideorejestrator potrzebuje napięcia 5V, a ile pobiera prądu dokładnie nie wiadomo, bo to zależy choćby od tego co aktualnie robi. Ale na pewno nie potrzebuje więcej, jak 1A, bo taki zasilacz ma oryginalnie. Czyli każdy zasilacz o parametrach 5V i 1A lub więcej będzie dobry.
Ważne jest też, abyś kupił dobry kabel USB, to znaczy taki, który będzie w stanie dostarczyć odpowiedni prąd, bo często te najtańsze mają tak cienkie przewody, że wystąpi zbyt duży spadek napięcia.
Spokojnie, Xiaomi Roidmi ma szereg zabezpieczeń:
"PCB importowany z Taiwanu, będący konwerterem DC do DC (12V lub 24V z akumulatora do 5V USB) z cyfrową kontrolą poziomu napięcia i natężenia. Łącznie znajdziemy tu osiem rodzajów zabezpieczeń. Jest to ochrona przed przeładowaniem, ochrona przed zwarciem, zabezpieczenie przed resetem, zmniejszenie gwałtownych skoków napięć (szumu prądowego), zabezpieczenie przed przegrzaniem, IC dla auto identyfikacji, ochrona przed przepięciem i szeroki zakres napięcia wejściowego)
@Domker - dzięki za informację. Sam nie byłem zbytnio przekonany, co do bezpieczeństwa mojego pomysłu właśnie ze względu, że nie wiem, czy kamerka dysponuje jakimś “ogranicznikiem”, takim jak np. w telefonach.
Oczywiście dziękuję wszystkim za pomoc
W najbliższym czasie biorę się za przeróbkę.
Ostatnie urządzenie które polega na ograniczaniu prądu ładowania/zasilania ze źródła prądu to była manualna lampa błyskowa z przełomu lat 80/90. Miała wyraźnie zaznaczone, że do środka można wkładać tylko baterie, a nie akumulatorki (bo te drugie dają zbyt duży prąd i układ ładowania kondensatora mógłby się przegrzać). Z elektroniki konsumenckiej od tamtej pory jeszcze mi się nie zdarzyło niczego znaleźć.