Witam czy na tym komputerze pójdzie Windows 7
Parametry:
Procesor-Intel Pentium 2x 2.5 Ghz
Płyta Główna-MSI KT6V
Karta Graficzna-Nvidia Geforce 9600GT 512MB
Pamięć RAM-2 Gb
HDD-250GB
Witam czy na tym komputerze pójdzie Windows 7
Parametry:
Procesor-Intel Pentium 2x 2.5 Ghz
Płyta Główna-MSI KT6V
Karta Graficzna-Nvidia Geforce 9600GT 512MB
Pamięć RAM-2 Gb
HDD-250GB
spokojnie pójdzie i jak już przechodzić na Win 7 to na wersje 64 bit. ale ja bym ramu dołożył jeszcze 2 Gb .
nie instaluj Visty bo to gniot
ok Dzięks a jeszcze jedno pytanko. Czy da się tego proca podkręcic do 3Ghz? Bo zamierzam. A co do tego Ramu to da sie na tą płyte dołożyć jeszcze 2gb bo na opakowaniu pisze:
2 DIMM for DDR 400 SDRAM up to 2GB memory size
Podkręcić - jak płyta, chłodzenie to umożliwia - próbuj. Pamięć - według informacji którą podałeś maksimum dla tej MB to 2GB
p.s. jak możesz, przystopuj proszę z ilością wykrzykników i pisz poprawnie - nie przyspiesza to odpowiedzi a jedynie irtytuje.
Tomas2k , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i tą stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tak. Chłodzenie umożliwia podkręcenie procesora. A jakiego Windowsa 7 polecacie ?
Do Twoich potrzeb najtańszy Home, 32-bitowy.
Trochę mało RAM-u na 64-bit, może się zacinać, przy takiej konfig. lepszy 32-bit…
Dobra teraz już będę wiedział jakiego Windowsa instalować. A co do tego procesora to do ilu max można podkręcić?
Nie zyskasz za dużo “podkręcaniem” a sobie tylko kłopotów narobisz… Podaj jaki dokładnie dysk twardy (model): dysk często jest “wąskim gardłem”. Nie piszesz też do czego używasz komputera.
Komputer używam do przeglądania Internetu i ściągania gier, słuchania muzyki i oglądania filmów. Dużo też gram w gry (już te nowsze np. BFBC2 BF3 GTA IV itp). Dysku twardego nie znam musiałbym go rozkręcić.
Moim zdaniem mimo wszystko powinieneś zainstalować wersję 64-bitową, bo coraz więcej aplikacji (oraz gier) nie działa lub działa lepiej właśnie w wersji 64-bitowej. Dodatkowo jak dorzucisz RAMu to nie będziesz musiał przeinstalowywać systemu.
Co do maksymalnej ilość pamięci jaką możesz zainstalować to nie musisz się sztywnie trzymać tego co producent podaje na opakowaniu. Z doświadczenia wiem, że tymi wartościami należy się jedynie sugerować. Ja mam 3 różne komputery w domu (dwa laptopy i PC) i każdy obsługuje większą ilość RAMu niż ma podane w specyfikacji na stronie producenta.
Najlepiej gdybyś sobie pożyczył od kolegi kość 2GB i zobaczył czy to zadziała by mieć pewność.
W domu była taka MB, nie obsługuje więcej, niż 2GB.
To faktycznie lipa, może po wgraniu nowszej wersji BIOSu ?
Płyta ma 10 lat, ostatni BIOS był w 2004 roku…
To faktycznie słabo, ja bym mimo wszystko spróbował, wsadzić kolejne 2GB.
Bo jeżeli RAMu faktycznie nie da się dołożyć to nie opłaca się instalować 64-bitowego Windowsa.
Najlepszy sposób aby sprawdzić czy “pójdzie” zainstaluj asystenta…ze strony Microsoft-u.