Czy włączony zasilacz nieużywanego sprzętu może się zepsuć?

hmm moje urządzenie wielofunkcyjne jest non stop podłączone do prądu i działa (nie wiem jak teraz bo mój HP jest teraz u kuzyna, coś na studia drukuje… :frowning: ) i nic mu nie było zarówno zasilaczowi jak i samemu urządzeniu ;]

jeśli ma sprawny bezpiecznik i po linii pójdzie przepięci np z Elektrowni albo w skutek uderzenia pioruna to owy bezpiecznik może się spalić (że jest gorący to normalna sytuacja) jeśli go nie ma - kiepskiej jakości zasilacz - to może się on spalić.

przydatna jest listwa z filtrami przepięciowymi.

Nie musisz go wyłączać, Ja mam ładowarki od telefonów bez przerwy wsadzone do gniazdka, zasilacz od wielofunkcyjnego też i nic sie z nim nie stanie jak i z innymi zasilaczami tego typu pozostawionymi bez obciążenia. Gdy obciążenia nie ma na zasilaczu nic sie nie dzieje, Nagrzewać sie może strona wtórna zasilacza lecz nic mu nie grozi. Chyba, że tak jak wspomniał mój poprzednik pójdzie jakieś wyładowanie i szlak go trafi, ja natomiast wyłączam z zasilania takie zasilacze gdy jest solidna burza :slight_smile:

odłączy zasilanie od reszty sprzętu (wystrzelą w kosmos) bezpieczniki.

Listwa przy dużym wyładowaniu /cenzura/ daje. Oczywiście warto ją mieć i ja zawsze po wyłączeniu kompa odruchowo ją wyłączam zawsze coś daje ale przy dużej burzy która miała miejsce w Łodzi ostatnio mojemu kumplowi spalił sie zasilacz, płyta główna i dysk pomimo iż listwa była wyłączona. Takiego strzała dostąła że ani wyłącznik ani nic innego nie wytrzymało i poszedł kmp z dymem. Własnym oczom nie wierzyłem, mimo iż jestem technikiem elektronikiem :slight_smile: najlepiej jak wychodzisz gdzieś na długo to wyłączaj takową listwe z gniazda tak dla pewności

prawdopodobieństwo że piorun walnie w Twoją linie jest bardzo małe - coś jak trafić 6 w totka - ale zawsze istnieje i jeżeli nie używasz urządzeń to wyłączaj listwę, zawsze przecież coś tam daje. imo jest to przyczyna globalnego ocieplenia że nie wyłączacie tych listw itp. i prąd marnuje się… WYŁĄCZAJMY LISTWY KIEDY ICH NIE UŻYWAMY CHRONIMY NASZE LASY ( ale sobie popłynąłem :D)

haha :o najpierw wyłączasz kompa start- wyłącz komputer - wyłącz. po jego wyłączeniu wyłączasz listwę - chyba jasno wytłumaczyłem nie? :smiley:

nie, nie masz go po co wyłączać :slight_smile:

Człowieku po co to robić, nie stwarzaj sobie problemów :wink: wyłączas zkompa i wyłączasz po tym listwe i już wszystko jest odłączone od zasilania tak wynika z prawa elektryki. włącznik główny w listwie na pozycji wyłączonej oznacza to iż wszystko co podpięte do owej listwy jest pozbawione zasilania!! I jak powiedział poprzednik WYLACZAJMY NIE UżYWANE LISTWY! !!