Czy wszystko ok po formacie?

Witam ostatnio miałem problem z komputerem mianowicie na pulpicie pojawił się jakiś folder 22,223…_folder w którym było screeny z wszystkiego co robię na laptopie i jakieś pliki .js, antywirus sam się tracił nie dało się go otworzyć ponownie, grałem sobie w coś online to dostawałem freeze’y tak co godzine na 10s ogólnie szał ciał więc pojechałem do rodziców i zgrałem sobie na pendrive nowego windows’a którego zainstalowałem z boota i tu moje pytanie czy wszystko jest ok czy to dziadostwo nie zostało na komputerze zainstalowałem tylko sterowniki ze strony intela i kaspersky oto logi:
http://wklejto.pl/828231
http://wklejto.pl/828232
http://wklejto.pl/828233
Jakby te sterowniki były problemem to mogę powtórzyć formata.

1 polubienie

Wygląda jak typowy marketowy laptop po przyniesieniu do domu ze sklepu - mnóstwo bloatware które tylko męczy procesor, zżera baterie i spowalnia system.

Ja bym to wszystko wywalił i zainstalował czysty system, sterowniki do grafiki (bez tego ich durnego programu do którego trzeba się logować, jest kompletnie zbędny).

Killer Control Center? Używasz? Nie? -> do śmietnika.
Extreme Tuning Utility Używasz? Nie? -> do śmietnika.
Acer Quick Access Używasz? Nie? -> do śmietnika.
PredatorSense Używasz? Nie? -> do śmietnika.
Acer Care Center Używasz? Nie? -> do śmietnika.

Ale może jestem na tym punkcie przewrażliwiony.

Na liście procesów nie ma nic groźnego, ale jeżeli nie sformatowałeś wszystkich partycji to problem może wrócić, wystarczy że uruchomisz zainfekowany plik.

3 polubienia

W sumie to masz racje tylko Sensa zostawię bo kolor klawiatury się tam zmienia a reszty w sumie nigdy nie używałem.
Mam do Ciebie jeszcze tylko jedno pytanie jeśli można w tym temacie dlaczego nie mogę zainstalować sterowników graficznych od intela (Sterownik VGA) z tej strony: https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/support-product/7352?b=1 po wyodrębnieniu plików odpaleniu setup.exe wyskakuje “Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania” jak kupowałem komputer to wydaje mi się że instalowałem wszystko bez problemu a teraz coś nie chce zaskoczyć.
A tak to wszystko sformatowałem i zrobiłem jeden dysk.

W przypadku sterowników grafiki, zalecane jest ich instalacja ze strony producenta układu graficznego (w tym przypadku nvidia).

Sterowniki graficzne aktualizowane są często, czasami dostają optymalizacje dla określonych gier czy aplikacji, lub aktualizacje api (np. obsługa nowszej wersji openCL lub CUDA). Wersja ze strony producenta laptopa jest zwykle mocno nieaktualna.

1 polubienie

Witaj @kolporter333 na Forum DobreProgramy

W logach nie ma infekcji.
Można znaleźć za to błąd oprogramowania Realtek.
Sprawdź w Menedżerze Urządzeń, czy masz aktualne sterowniki Realtek High Definition Audio Driver
Jeśli są aktualne to zaobserwuj w Dzienniku zdarzeń, czy błąd będzie pojawiał się, gdy przywrócisz wersję poprzednią.
Możesz również spróbować odinstalować oprogramowanie Realtek i po restarcie sprawdzić, czy doinstalowało same sterowniki

Jeśli nadal masz pytania lub problemy to temat będziemy kontynuować w innym dziale.
Dane laptopa Predator PT715-51 z logów FRST
Windows 10 Home Wersja 1909 18363.778 (X64)
BIOS: Insyde Corp. V1.04 08/15/2017
Płyta główna: KBL Falcon_KLS
Procesor: Intel(R) Core(TM) i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz
Całkowita pamięć fizyczna: 16333.22 MB

Pozdrawiam serdecznie

1 polubienie

No sterowniki były nieaktualne pobrałem aktualizacje z menedżera. Jeszcze jedno tak jak mówiłem po formacie pobrałem kaspersky total security i tam jest taka opcja ochrona kamery internetowej pogadałem z kumplem na fb i faktycznie wyskoczyło że kamera jest używana przez chrome lampka w laptopie normalnie zapaliła się na zielono i to jest ok ale później odpaliłem youtube i ku mojemu zdziwieniu po włączeniu tam czegoś wyskoczyło że kamera jest używana przez chrome bez zielonej lampki myślę jakiś błąd wyłączyłem chrome odpalam jeszcze raz to samo to normalne? W kaspersky wyłączyłem kamerkę dla wszystkich aplikacji no i fizycznie ją zakleiłem ale i tak to chyba trochę dziwne no nie?

Najbezpieczniejsza ochrona. :slight_smile:Każdy program blokujący nagrywanie Ciebie kamerą ma luki, tylko o nich jeszcze nie wiemy. :slight_smile:

Polecam odwiedzić systemowe ustawienia, zakładkę prywatność i tam ustawić które aplikacje do jakich danych i urządzeń powinny mieć dostęp.