Czy wymiana pasty termoprzedowdzącej zmienjszy temp. procka?

Witam. Mam 5-letniego Athlona i nie była w nim jeszcze nigdy wymieniana pasta termoprzewodząca. Temp procka wahają się teraz od 49-52 stopni. Czy po wyczyszczeniu zalegającego tam kurzu i wymianie pasty temp te się obniżą? Dziękuję. Pozdro

tak nie bardzo ale kilka stopni mniej bedzię

o ile użyjesz dobrze jakościowo pasty i dobrze ją nałożysz :slight_smile:

i tak powiem… jakiś czas temu czyściłem radiator w moim P4 i żadnej nowej pasty nie nakładałem i teraz procek nie przekracza w trakcie swobodnej pracy 45 st.

ale dodatkowo powiem że CZYSZCZENIE RADIATORA czyni cuda jeśli chodzi o temperaturę procka i myśle że powinno się to robić gdzieś co 2-3 lata

Chyba miesiące :faja: w ciągu 2-3 lat komp wygląda jak worek odkurzacza.

Jak masz standardową pastę to kup dobrą np Arctic Silver5 lub Ceramique, Zalman STG1 od 10 do 30 zł. Przeczyść proca i radiator ze starej.

Nakładanie pasty termoprzewodzącej na CPU,polecane pasty

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … ight=pasta

Ja jak nałożyłem Arctic Silver 5 to na obu rdzeniach temp spadła o ponad 10 stopni

Witam!

craker9 nie rozśmieszaj mnie… proszę Cię!

Możesz to udokumentować?

ŻADNA pasta nie ma takich wyników, tym bardziej AS5… spadek to w najlepszym wypadku 4-5*C i to przy jednoczesnym wyczyszczeniu radiatora oczywiście.

Zmiana coolera - owszem - może być taki spadek, ale sama pasta - NIE.

Dlatego nie zmyślaj kolego.

Sorry pomyliłem się spadło dokładnie o 7 stopni na każdym rdzeniu…

Wcale nie zależy mi na tym czy mi wierzysz…

Złączono Posta : 04.05.2007 (Pią) 10:55

Sorry pomyliłem się spadło dokładnie o 7 stopni na każdym rdzeniu…

Wcale nie zależy mi na tym czy mi wierzysz…

Ja tylko wyraziłem swoją opinie…

Remix

Spadek temp. procka o 10 stop. jest możliwy ale jeżeli się poprzednio używało najgorszej możliwej silikonowej pasty a teraz używa się najlepszej np. Zalman STG1 lup tych plasterków z ciekłego metalu (nazwy nie pomnę). Jest to tym bardziej możliwe jeżeli na radiatorze był syf.

A co do tematu tak jak napisali poprzednicy.

krzysztofgt dodatkowo możesz zastosować wentylator nawiewający powietrze na zestaw chłodzący procesor i/lub coś co będzie te powietrze z obudowy wyrzucało. Polecam coś firmy Arctic Cooling wyroby tanie a dobre. Napisz jakiej wielkości wentylator możesz na budzie założyć to powie się jakie konkretnie.

ale chodzi o ten to sie do budy przykręca tam powyżej karty dźwiękowej czy coś takeigi?

O co chodzi?

Daj zdjęcie z przedmiotem, będzie łatwiej.

Możliwe, jak się używa np Titana, którego ciężko nazwać pastą to na lepszej typu as5 można osiągnąć.

Rozchodzi mi się dokładnie o wentylator który będzie centralnie nawiewał świeże(zimne) powietrze z zewnątrz budy na wentylator chłodzący procesor. Jednak bardzo często obudowy nie maja odpowiedniego otworu montażowego pod taki wentylator więc trzeba się o takowy samemu postarać- więc wiertarka i piłka do metalu w dłoń!

Witam!

Panowie… myślałem, że rozmawiamy o pastach termoprzewodzących, a nie o kroplach silikonu :stuck_out_tongue:

Istotnie przesiadka z białego gówna na porządną pastę przynosi porażające efekty… ale ja miałem na myśli przesiadkę z normalnych past na te najlepsze.

Jeśli rozpatrujemy przypadek pierwszy to zwracam honor :slight_smile:

lol, no wlasnie ja mam ‘‘biale g***’’ i … nie moge zlego slowa powiedziec,po 2-3mc schodzi ladnie,nie zasycha (po mc. w lodowce dala sie rozsmarowac) a nazwy nawet nie ma na strzykawce :slight_smile:

roznica do firmowej tasmy samoklejacej jest widoczna i wyraznie slyszalna- wentyl nie wchodzi na wysokie obroty tak czesto ,jak poprzednio

duze znaczenie ma tez sposob polozenia pasty- ja wypelniam tylko ‘‘nierownosci’’ ihs ,na radiator wogole nie klade-nauczony smutnym doswiadczeniem,bo kiedys zle spasowalem radiator na proca, efektem czego wogole go nie dotykal-wywalilo w polowie 3dmk03 :smiley:

Sorry Remix może to wina tego że miałem białe gów**

Temperatura spadła o całe 7 stopni ale już wiem dlaczego…

Pozdro :slight_smile: