Czy wyrzucanie pieniędzy do śmietnika jest karane?

Nie istotne czym jest obecnie złotówka (obecnie najstabilniejsza waluta w UE). Jest narodowym środkiem płatniczym. Czym był lir włoski przed wejściem do strefy euro ?

Co zrobili Grecy z Euro ??

Tak że nie generalizujcie o wartości złotego. Z czasem może on się okazać bardziej wartościowy od wspólnej waluty. Obecnie tylko dureń zaciąga kredyty w obcej walucie :stuck_out_tongue:

Do czasu aż kryzys nas nie dopadnie, poza tym jest to też sztuczne podnoszenie wartości złotówki (patrz celowe obniżanie wartości Euro, gdy dochodziło do 5zł).

Nie chciałbym prorokować ale moim zdaniem kryzys dopadnie Polskę, gdy cała Europa już się podniesie po kryzysie. Ludzie nie mają pracy a przez to nie mają pieniędzy do tego sporo ludzi wyjeżdża za granicę, inni biorą kredyty a ponieważ ludzie nie mają pracy i pieniędzy to oni nie będą brali kredytów a w końcu między innymi z tego banki żyją, ludzie zaczną wyciągać z banków swoje oszczędności i banki powoli mogą zacząć padać, bo przestaną zarabiać i w końcu zbankrutują a te bogatsze bardzo ucierpią i jakoś przeżyją.

Co do niszczenia pieniędzy, moje pieniądze, które zarobiłem własną pracą i robię sobie z nimi co mi się podoba, mogę sobie z nich zrobić zarówno papier toaletowy jak i napalać nimi w kominku, jeśli mnie na to stać.

Pozdrawiam!

Zgadza się, ale np. na jednogroszówkach jest znak orła, i słyszałem kiedyś o takiej sprawie, że właśnie koleś zamiast podkładek pod śruby używał starych polskich monet (tylko wiadomo, jakiś bardzo mało wartościowych bo mu się to bardziej opłacało) i dostał wyrok za niszczenie mienia, czyli orła który był na monetach…

Może się to wydawać śmieszne ale różnie to może z tym być.

Pozdrawiam.

Ja podejrzewam, że niszczenie pieniędzy może być karane między innymi dlatego, że pieniądze wtedy wychodzą z obiegu i ktoś mógłby w ten sposób zaniżać wartość skarbu państwa. Tak samo jak było kiedyś na odwrót - drukowano pieniądze, które nie miały pokrycia i co z tego, że ludzie mieli miliony jak za nie nic nie można było kupić, bo wszystkie półki sklepowe były puste i tak na prawdę bogaty był ten kto miał kartki.

Pozdrawiam!

Nie dostał wyroku za zniszczenie mienia, tylko za obrazę symboli narodowych, bo orzeł nie jest żadnym mieniem :P.

Tak w ogóle kto normalny wyrzuca pieniądze do śmietnika? No i jeśli jakiś biedak znajdzie powiedzmy dychę to nie zgłosi tego na policję, a sobie zatrzyma.

Z czystej ciekawości: co policja musiałaby zrobić gdyby otrzymała takie zgłoszenie?

Ktoś kogo na to stać. Jedni kupują drogie ciuchy, gadżety, inni ćpają a jeszcze inni wyrzucają pieniądze lub napalają nimi w kominku. Po prostu ktoś kto ma dużo pieniędzy to dla niego one mogą być niczym. Niektórzy nie szanują pieniędzy i tyle.

Pozdrawiam!

NBP nie wyraża zgody na:

1. wykorzystywanie wizerunków znaków pieniężnych w reklamach używek, których nadużywanie może zagrażać zdrowiu lub życiu,

2. odwzorowywanie wizerunków znaków pieniężnych w sposób sugerujący ich niszczenie np. gniecenie, dziurawienie, przerywanie, cięcie.

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/ … tow-3.html

Chyba wyrzucanie do kosza nie można do tego zaliczyć

Art. 137. § 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

myślę że pieniądze można traktować jako inny znak państwowy, a niszczenie może także odnosić się do niszczenia cudzej własności bo pieniądze są własnością NBP o ile dobrze rozumuje.

No ale wyrzucanie pieniędzy to jednak nie jest niszczenie i prędzej można by to zaliczyć pod znieważanie :slight_smile:

Pozdrawiam!

Według tego raczej nie jest karalne

Ale według :up2 raczej tak