Witam.
Mam takie pytanie. Koleżanka wyrzuciła pieniądze do śmieci, czy to jest karalne i może za to coś dostać?
Witam.
Mam takie pytanie. Koleżanka wyrzuciła pieniądze do śmieci, czy to jest karalne i może za to coś dostać?
Nie wydaje mi się :lol: .
W każdym bądź razie zmniejsza to inflację… w bardzo, ale to bardzo mały stopniu, ale jednak
Nie no raczej nie…
Bo nikt jej raczej nie znajdzie - przecież nikt nie grzebie w śmieciach, a jeśli już znajdie jakąś kasę to raczej zabiera dla siebie niż zgłasza to na policję czy do prokuratury…
Żyjesz na zamkniętym osiedlu? U mnie nie trzeba długo czekać na szczęśliwego znalazcę.
Najprawdopodobniej zgłasza do najbliższego monopolowego. W ten sposób pieniądze wracają dużo szybciej do skarbu państwa niż przez prokuraturę.
A to Polska właśnie
Jest karalne - zarówno niszczenie jak i wyrzucanie pieniędzy. Nie pamiętam co za to grozi i gdzie konkretnie jest paragraf, ale grzywna lub nawet więzienie.
Prowokacja czy nie, ale pytanie jest.
Nie skojarzę z jakiego kodeksu, dawno do nich nie zaglądałem, ale pieniądze podlegają ochronie prawnej. Np. za fałszowanie są bardzo wysokie kary, już mniej można dostać za morderstwo.
Banknot w obiegu jest własnością państwa, jedynie kwota na jaką opiewa jest własnością posiadacza. Chyba że to banknot kolekcjonerski.
To samo z bilonem, przecież materiał na monety o najniższym nominale może być więcej wart niż jest na nim napisane, do tego dochodzą koszty produkcji i dystrybucji.
:x
Jak będziesz wyrzucał to napisz gdzie i kiedy.
Daj znać a przyjadę i opróżnię pojemnik
nawet nie wiesz ile wyrzuciła, może wyrzuciła 10gr…
Nie tak dawno było w tv ze na wysypisku(chyba w Anglii) Pracownik czy ktoś znalazł niezła sumę$ i zgłosił to do władz heheh
niszczenie pieniędzy jest karane bo jakbyś przetopił 100zł w jednogroszówkach to na złomie byś dostał za to 160zł
Ale to chyba tylko plotki - bo nigdy nikt tego oficjalnie nie potwierdził…
Po za tym 100 złotych w jednogroszówkach to 10 000 monet więc uzbierać byłoby to dość trudno i okazałoby się, że czas poświęcony na zdobycie takiej sumy pieniędzy w groszach byłoby nie opłacalne…
Tak to mogliby sobie dorabiać jedynie właściciele autostrady A4 po strajku motocyklistów, gdzie kilkaset osób za przejazd płaciło 1 groszówkami… wtedy by mogli sobie dorobić i może nawet obniżyć cenę przejazdu
Jak w Angli to chyba nie $ tylko funty
Powiedz jakie sumy wyrzuca
Może nie 160 zł, ale na pewno więcej niż 100zł, bo koszt wyrobienia jednej jednogroszówki jest większy od jej wartości. Nie wiem, ile w tym prawdy, ani o ile większy jest koszt wyrobienia - tak tylko słyszałem.
1 groszówka jest warta dokładnie 1,5 groszówki :lol: . Ona wyrzuciła właśnie same grosze, razem było ok 1zł, ale i tak jest dla mnie żałosna skoro wyrzuca pieniądze do kosza.
Blablak , 1groszówki są na wagę złota. Taki bilon jest cenny szczególnie dla sprzedawców. Coś mi się obiło o uszy, ze niszczenie pieniędzy jest jednak karalne. Tylko nie pamiętam, czy to u nas.
Co to jest złotówka…
Naprawdę chcesz kogoś pozwać że kilka groszy do kosza wyrzucił