Czy wystarczy zasilacz 300W?

Moc do mojego zestawu komputerowego dostaczał jak dotąd zasilacz Mode Com 300W. W skład jednostki centralnej wchodziło m.in.:

• procesor AMD Sempron 2400+

• dysk S-ATA (80 GB)

• czasami dodatkowy dysk ATA (40 GB - w kieszeni)

• karta ATI Radeon 9250

• napęd DVD-ROM

• nagrywarka CD-RW

• karta SB Live! 5.1

• faksmodem

Mam okazję wymienić CPU na Athlona XP 2800+ (Barton). Czy mój zasilacz go udźwignie?

Bezpieczniej i dla swiętego spokoju lepiej było by zakupic Amacroxa 400W tylko to wydatek 120zl ale to porządna zasiłka.

Właściwie nie planuję dalszej rozbudowy komputera, bo zbieram już na nowy. Z opisanego zestawu odpadły napęd DVD i CD-RW a na ich miejsce wskoczyła nagrywarka DVD (więc chyba zyskałem przez to kilka W). Jeżeli zasilacz 300 W będzie wystarczający, to nie chcę go wymieniać. Tylko czy będzie? Co w ogóle będzie się działo z kompem, jeżeli się okaże, że te 300 W nie wystarczy?

Powinien starczyc ale będzie raczej blisko swoich możliwości. Objawami zbyt słabego zasilacza mogą byc restarty , niestabilna praca(różnego rodzaju zawiechy) lub po prostu się nie włączy. Lepiej miec więcej mocy niż na skraju. Tylko nie każdy jest skłonny o razu sypnąc ponad stówke na zasilacz.

fanaberie

Kylek jak możesz to zobacz na tabliczke na zasiłce i przepisz dane odnośnie napięć 5V i 12V.

SIę okaże, czy podoła.

No chyba, że chcesz kręcić to może być krucho.