Czy XP Home obsługuje HT

Przejżałem wszystkie tematy, w których są porównywane systemy Home i Pro. Stwierdziłem, że wystarczy mi Home ale nie wiem jak to jest z tą obsługą procesora… oświeci mnie ktoś?

Na stronie Microsoftu piszą, że Windows XP Home nie obsługuje stacji wieloprocesorowych… czy HT zalicza się do tego?

Z kolei na stronie http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1289&action=all testy HT były przeprowadzane na edycji domowej… i można stwierdzić że obsługuje HT…

Moje pytanie… jak to jest z tym HT i stacjami wieloprocesorowymi. Jak to wygląda w praktyce?

było o tym nawet ostatnio, ale powtórze… windows xp home nie obsługuje ht… :!:

…chociaż z tej egieldy wynika inaczej

Właśnie dlatego chciałem się poradzić…

W biosie ustawiasz HT a pozniej instalacja Windowsa z SP2. Ale system Home będzie to odczytywał jako wirtualne procesory. W Windowsie XP Pro jest inaczej.

Znaczy się, że będzie w pełni go obsługiwał ?

Fizycznie nie tylko wirtualnie

Czyli będzie tak jakby osłabiony? Sorry że tak się wypytuje ale nie chcę popełnić błędu…

Nie. Chodzi o to , że Windows Home nie obsługuje dwurdzeniowych procesorów (tylko Windows XP Pro). Ograniczenie nie dotyczy tylko jednordzeniowych CPU Intela z HT (Pentium 4 Extreme Edition, Pentium seria 500,600), które oferują pod Windows Home dwa wirtualne rdzenie.

Home nie wspiera technologii HT tylko jest kompatybilny z HT tzn. będzie współpracował z takim procesorem jak by to był zwykły procesor czyli realnie nie wykorzysta jego możliwości obliczeniowych

No, chyba o taką odpowiedź mi chodziło… troche zasmucającą :frowning: będzie trzeba zbierać kase na Pro…

Idąc dalej za ciosem… znacie sklep gdzie można go tanio nabyć? Bo raczej na kasie nie leżę…

spróbuj na allegro ale za mniej jak 600zł chyba nie znajdziesz legalnego

Dobra, dzięki za pomoc… teraz bede się męczył z kasą :stuck_out_tongue:

Pozwolę sobie nie zgodzić się :wink: Windows XP Home może korzystać z HT tak samo, jak Professional, gdyż HT to w dalszym ciągu jeden fizyczny procesor , a tylko o fizycznych procesorach mowa w licencji.

Przy okazji warto przeczytać (PL): http://support.microsoft.com/?id=810231

kolego Docent oczywiście że może ale nie wspiera tej technologii bo nie ma zimplementowane w jądrze tak jak napisałem więc nie rozumiem z czym się nie zgadzasz? 98 też na tym procesorze będzie działał ale chyba nie chodzi o kompatybilność tylko o wykorzystanie tej technologii w pełni, móc korzystać z procesora, a rozddzielić wątki między dwa wirtualne procesory to różnica, choć technologia HT pokazuje w pełni możliwości przy pracy z dwoma “wymagającymi” aplikacjami a przy normalnej pracy nie widać żadnej róznicy. El Batonowi chodzi o to aby system wspierał, a nie działał przy procesorze z technologią HT pozdrawiam

Tutaj nikt nie kwestionuje tylko chodziło o to, że Windows XP Home wykorzysta tylko jeden rdzen procesora z technologia HT. Co do Windows XP Pro to obsługuje dwa fizyczne, a cztery logiczne procesory.

@marek624:

Jednak będę utrzymywał, że mam rację - Home tak samo korzysta z HT jak Professional pod względem wydajnościowym.

Sprawdź u źródła: http://www.intel.com/support/processors/sb/cs-017343.htm

Więcej czytania: http://www.intel.com/cd/channel/reseller/asmo-na/eng/products/desktop/processor/processors/pentium-4/tech/36016.htm

A ile jest rdzeni w procesorze HT? Jeden :slight_smile:

jest jeden rdzeń jak napisał Robinhio i dwa wirtualne procesory i dobrze napisał, ale dwa rzeczywiste procesory wspomaga tylko pro, a ten słynny HT nie sprawdził się w praktyce i dlatego rezygnuję się z niego bo on nic nie daje, na korzyść stacji wieloprocesorowych bo mało jest aplikacji wielowątkowych / na palcach chyba jednej ręki można je policzyć / i kolego Docent przypuszczam co chcesz powiedzieć, ale El Batonowi chodzi o obsługę stacji wieloprocesorowych a nie HT, bo rozdzielić aplikacę na wątki na jednym procesorze lub na dwa działające niezależnie to różnica i to zasadnicza w wydajności, a xp home choć ma dwa procesory, i tak dzieli na wątki a nie na procesory

Teraz to już się kompletnie pogubiłem, albo Ty tak zamieszałeś :wink:

Pytanie podstawowe było:

do tego dwa poniższe błędne stwierdzenia:

oraz

Odezwałem się w tym temacie, ponieważ powyższe odpowiedzi są błędne. Jak to jest naprawdę:

1. Windows XP Home obsługuje jeden fizyczny procesor na płycie

2. jeśli procesor ma technologię HT, wtedy w systemie pojawiają się dwa (dodatkowy jest wirtualny)

3. Windows XP Home czerpie takie same korzyści z HT jak Professional

A o samych (jak by nie patrzeć miernych) korzyściach HT nie rozmawiamy, bo nie było to tematem dyskusji. El Batonowi nie chodziło o obsługę stacji wieloprocesorowych, tylko o to, czy będzie obsługa HT w XP Home. Uzyskał odpowiedź, że będzie niepełna (nieprawda). Chciał nawet kupować Professional, zupełnie niepotrzebnie. A ja to tylko wyprostowałem. :wink:

Proponuję na tym zakończyć. :slight_smile:

Docent nie wiem gdzie Ty widzisz w moim poscie błędne stwierdzenie. Wyrwałeś z kontekstu zdanie. Opierałem się na podstawie stron podanych przez El Batona w pierwszym poscie. Nie widze nic błędnego w tym. W nastepnym poscie rozwinałem tę mysl.

Procesory, które podałem wcześniej mają jeden rdzeń (jedna fizyczna jednostka) z technologią HT. Więc jak zainstaluje Windows XP Home to ten system będzie wykorzystywał HT. A jak wiemy technologia HT polega na emulacji dwóch rdzeni więc w tym przypadku Home będzie traktował jeden fizyczny procesor jako dwa wirtualne procesory. Natomiast jak będzie miał procesor dwurdzeniowy z technologią HT (dwie oddzielne jednostki fizyczne) a takim procesorem jest np. Pentium Extreme Edition 840, to wykorzysta tylko jeden rdzen a nie dwa. Aby było inaczej trzeba mieć odpowiedni do tego między innymi system operacyjny.

Te, które podałem mają jeden a są takie, które mają więcej.

Na koniec odnosząc sie do tego:

Jest to zgodne z moimi wcześniejszymi stwierdzeniami. Natomiast co do pierwszego punktu to jak ktoś będzie miał procesor dwurdzeniowy to Windows Home obsłuzy tylko jeden rdzen procesora a nie dwa a więc nie wykorzysta sie w pełni mozliwosci takiego procesora z tym systemem i o to chodziło.