Przejżałem wszystkie tematy, w których są porównywane systemy Home i Pro. Stwierdziłem, że wystarczy mi Home ale nie wiem jak to jest z tą obsługą procesora… oświeci mnie ktoś?
Na stronie Microsoftu piszą, że Windows XP Home nie obsługuje stacji wieloprocesorowych… czy HT zalicza się do tego?
W biosie ustawiasz HT a pozniej instalacja Windowsa z SP2. Ale system Home będzie to odczytywał jako wirtualne procesory. W Windowsie XP Pro jest inaczej.
Nie. Chodzi o to , że Windows Home nie obsługuje dwurdzeniowych procesorów (tylko Windows XP Pro). Ograniczenie nie dotyczy tylko jednordzeniowych CPU Intela z HT (Pentium 4 Extreme Edition, Pentium seria 500,600), które oferują pod Windows Home dwa wirtualne rdzenie.
Home nie wspiera technologii HT tylko jest kompatybilny z HT tzn. będzie współpracował z takim procesorem jak by to był zwykły procesor czyli realnie nie wykorzysta jego możliwości obliczeniowych
Pozwolę sobie nie zgodzić się Windows XP Home może korzystać z HT tak samo, jak Professional, gdyż HT to w dalszym ciągu jeden fizyczny procesor , a tylko o fizycznych procesorach mowa w licencji.
kolego Docent oczywiście że może ale nie wspiera tej technologii bo nie ma zimplementowane w jądrze tak jak napisałem więc nie rozumiem z czym się nie zgadzasz? 98 też na tym procesorze będzie działał ale chyba nie chodzi o kompatybilność tylko o wykorzystanie tej technologii w pełni, móc korzystać z procesora, a rozddzielić wątki między dwa wirtualne procesory to różnica, choć technologia HT pokazuje w pełni możliwości przy pracy z dwoma “wymagającymi” aplikacjami a przy normalnej pracy nie widać żadnej róznicy. El Batonowi chodzi o to aby system wspierał, a nie działał przy procesorze z technologią HT pozdrawiam
Tutaj nikt nie kwestionuje tylko chodziło o to, że Windows XP Home wykorzysta tylko jeden rdzen procesora z technologia HT. Co do Windows XP Pro to obsługuje dwa fizyczne, a cztery logiczne procesory.
jest jeden rdzeń jak napisał Robinhio i dwa wirtualne procesory i dobrze napisał, ale dwa rzeczywiste procesory wspomaga tylko pro, a ten słynny HT nie sprawdził się w praktyce i dlatego rezygnuję się z niego bo on nic nie daje, na korzyść stacji wieloprocesorowych bo mało jest aplikacji wielowątkowych / na palcach chyba jednej ręki można je policzyć / i kolego Docent przypuszczam co chcesz powiedzieć, ale El Batonowichodzi o obsługę stacji wieloprocesorowych a nie HT, bo rozdzielić aplikacę na wątki na jednym procesorze lub na dwa działające niezależnie to różnica i to zasadnicza w wydajności, a xp home choć ma dwa procesory, i tak dzieli na wątki a nie na procesory
Teraz to już się kompletnie pogubiłem, albo Ty tak zamieszałeś
Pytanie podstawowe było:
do tego dwa poniższe błędne stwierdzenia:
oraz
Odezwałem się w tym temacie, ponieważ powyższe odpowiedzi są błędne. Jak to jest naprawdę:
Windows XP Home obsługuje jeden fizyczny procesor na płycie
jeśli procesor ma technologię HT, wtedy w systemie pojawiają się dwa (dodatkowy jest wirtualny)
Windows XP Home czerpie takie same korzyści z HT jak Professional
A o samych (jak by nie patrzeć miernych) korzyściach HT nie rozmawiamy, bo nie było to tematem dyskusji. El Batonowi nie chodziło o obsługę stacji wieloprocesorowych, tylko o to, czy będzie obsługa HT w XP Home. Uzyskał odpowiedź, że będzie niepełna (nieprawda). Chciał nawet kupować Professional, zupełnie niepotrzebnie. A ja to tylko wyprostowałem.
Docent nie wiem gdzie Ty widzisz w moim poscie błędne stwierdzenie. Wyrwałeś z kontekstu zdanie. Opierałem się na podstawie stron podanych przez El Batona w pierwszym poscie. Nie widze nic błędnego w tym. W nastepnym poscie rozwinałem tę mysl.
Procesory, które podałem wcześniej mają jeden rdzeń (jedna fizyczna jednostka) z technologią HT. Więc jak zainstaluje Windows XP Home to ten system będzie wykorzystywał HT. A jak wiemy technologia HT polega na emulacji dwóch rdzeni więc w tym przypadku Home będzie traktował jeden fizyczny procesor jako dwa wirtualne procesory. Natomiast jak będzie miał procesor dwurdzeniowy z technologią HT (dwie oddzielne jednostki fizyczne) a takim procesorem jest np. Pentium Extreme Edition 840, to wykorzysta tylko jeden rdzen a nie dwa. Aby było inaczej trzeba mieć odpowiedni do tego między innymi system operacyjny.
Te, które podałem mają jeden a są takie, które mają więcej.
Na koniec odnosząc sie do tego:
Jest to zgodne z moimi wcześniejszymi stwierdzeniami. Natomiast co do pierwszego punktu to jak ktoś będzie miał procesor dwurdzeniowy to Windows Home obsłuzy tylko jeden rdzen procesora a nie dwa a więc nie wykorzysta sie w pełni mozliwosci takiego procesora z tym systemem i o to chodziło.