Czy Yamaha Tzr 50 można jeździć mając kartę motorowerową?

Witam! Chciałbym sobie kupić ten właśnie pojazd jednośladowy :wink: Czy mogę na nim jeździć mając kartę motorowerową, czy muszę zrobić prawo jazdy kat. A1?

Według polskiej definicji z prawa o ruchu drogowym, motorower to każdy pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm³, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.

Nie powinno być problemu - jest to motorek z pojemnością 50 cm sześciennych, a prędkość też (nieodblokowana) 45 km/h, więc jak masz kasę, to kupuj :stuck_out_tongue:

Odblokowana wyciąga setkę nawet, ale na to już musisz mieć kat. A, bo jak Cię skontrolują, to masz po sprzęcie :stuck_out_tongue:

A jak sobie odblokuje, to mogę mieć jakieś problemy?

Tak. Zabrać mogą dowód rejestracyjny, czyli tym samym tracisz sprzęt tak naprawdę, dodatkowo złamałeś prawo, więc chyba sprawa jest zakładana w sądzie.

Aha. Mam taki przykładzik:

Nie zatrzymałem się przy znaku STOP i mnie sprawdzają. Czy mogą się przyczepić, że mam odblokowany motor (jechałem powiedzmy 30 km/h)?

Jeśli skontrolują całość, to mają prawo się przyczepić. Ale zazwyczaj dostaje się tylko mandat.

Ołkej. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, naprawdę były bardzo pomocne.