Chciałbym się Was zapytać, czy zasilacz Thermaltake 530W Smart SE Modular (obciążalność linii 12v = 492W) poradzi sobie bezproblemowo z kartą graficzną Radeon r7 260x 2gb ver. oc oraz procesorem AMD FX 8350 ? Karta graficzna jest fabrycznie podkręcona, więc w razie czego mógłbym zejść do standardowych parametrów.
Drugie pytanie to czy warto kupować FX 8350 czy może słabszy model - FX 8320. Podobno po podkręceniu 8320 jest taki sam jak 8350…
I trzecie, ostatnie pytanie to czy oba modele ww. AMD są na układach Vishera czy są jeszcze na jakimś innym układzie? To pytanie zadaję, bo w sklepach raz piszą o vishera, a raz nie.
W razie czego moja specyfikacja pozostałych podzespołów:
Ram 2x4GB 1333Mhz
Płyta główna Gigabyte 970A-DS3P
Z góry dziękuję za odpowiedzi
PS Sprawdzałem w testach pobór prądu i wychodzi na to, że by było na styk, ale nie wiem jak to jest w nich sprawdzane więc pochopnie w te wykresy nie wierzę
Zasilacz sobie spokojnie poradzi jak nie planujesz crossfire. Powiem Ci szczerze, że sprzedałbym to mobo kupił coś na Intela 1150 ale jak już chcesz AMD to chyba nie warto dopłacać do 8350 bierz 8320
r7 260x z tego co widziałem pobierał w crysisie do 250W
Z tego wynika, że bym potrzebował mieć minimum 600W na linii 12v. Czy mój tok myślenia jest zły?
edit: ok, teraz doczytałem, że na max payne bardziej pokazany jest pobór mocy karty graficznej niż procesora, ale wciąż procesor pożera niecałe 300W (cywilizacja 5) + do tego dochodzi karta graficzna do 250W więc nadal przewyższa możliwości zasilacza
• pozostałe ok. 50W (HDD, mobo, RAM, cooler itp.),
czyli razem 290W.
Przyjmując, że do dobrej kultury pracy, zasilacz powinien mieć przynajmniej 20% zapas mocy, żeby nie pracował na 100% swojej mocy, czyli w tym przypadku, zasilacz powinien mieć min. 348W (290W+58W) mocy.
…a Ty jak zwykle musisz być najmądrzejszy i wtrącić swoje przysłowiowe pięć groszy.
Dobrze pamiętam jak na tym forum doradziłeś kupno serwerowych modułów pamięci z ECC, człowiekowi który chciał rozbudować swój RAM z pamięciami non-ECC, czym naraziłeś go na stratę finansową. W tym wyczynie nikt Cię nie pobije.
Człowieku więcej pokory!
To tak na marginesie, a wracając do meritum sprawy współczynnik TDP wyrażony jest w watach [W], a wat [W] w układzie SI jest jednostką mocy. Moc 1 wata to energia 1 dżula działająca w czasie 1 sekundy.
W elektrotechnice dla obwodów prądu stałego wat [W] jest jednostką mocy czynnej wyrażonej wzorem P=U*I (U-napięcie, I-prąd) czyli 1W=1V*1A [1W=1J/s =1VA]
Podsumowując, TDP to nie jest to jakiś tam bez jednostkowy bliżej nie wiadomo co określający współczynnik, ale jest to współczynnik, który określająca maksymalną wartość wyrażoną w watach [W], a to oznacza tylko jedno, że jest to maksymalna moc CPU.
Miniaturka:
Wobec powyższych faktów nie pisz mi, że nie mogę współczynnika TDP używać do szybkiego, orientacyjnego wyliczenia mocy pobieranej przez komputer.
…jak można odczytać z niżej zamieszczonej tabelki, nie pomyliłem się - pomiary (dla całego komputera) wykonano watomierzem bezpośrednio z gniazda sieci elektrycznej ~230V.