Czy zasilacz pociągnie wymianę karty graficznej

Witam,

czy mógłby ktoś polecić stronę gdzie mogę sprawdzić TDP wszystkich moich podzespołów komputerowych? Planuję wymianę karty graficznej z Palit GTS 450 (106W) na Asus GTX 560 Ti (170W) i zastanawiam się czy zasilacz uciągnie nową konfigurację. Moja obecna konfiguracja to:

1 Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155

2 Karta graficzna Palit GTS450 512MB

3 Pamięć Kingston HyperX 4x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series

4 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5’’, 500GB, SATA III, 7200RPM

5 Dysk Western Digital Caviar Green, 3.5’’, 2TB, SATA III, 64MB cache

6 Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W modularny SLI PSU

7 Lite-On iHAS624-32 Wewnętrzny PC

8 Płyta główna ASRock Z68 PRO3

9 Obudowa Fractal Design Core 3000

10 Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit SP1 PL OEM

11 Monitor LED LG E2241S-BN

TDP procesora sprawdziłem bez problemu, chociażby na stronie sklepu ale już to ile mocy potrzebuje dysk lub RAM nie umiem się doszukać. Poza tym rozumiem, że taki zasilacz nie ma 100% wydajności, tak? Czy producent oficjalnie podaje informacje na temat wydajności zasilacza?

Jeżeli temat już był wałkowany to przepraszam i proszę o link.

A TDP według intela to nie moc jaką procesor może oddać w postaci ciepła?

Na moje zasilacz powinien wystarczyć :wink:

Spokojnie da radę. U mnie lipny Deer 400W zasila kartę 110W i prądożernego procka, do tego 2 dyski i resztę ■■■■■ółek

jw. ten OCZ 500W poradzi sobie z tą grafiką.

Co do samej karty to zamiast tego Asusa proponowałbym bardzo dobrą wersję od MSI: GTX560Ti Hawk lub jeśli trochę za droga to GTX560Ti Twin Frozr II.

Zapotrzebowanie na moc zasilacza możesz orientacyjnie wyliczyć tutaj: http://www.thermaltake.outervision.com/

Zawsze zostawia się pewien zapas mocy zasilacza, rozsądną wartością będzie około 20% (OC, wymiana podzespołów itp) poza tym nie tylko same Waty się liczą, ale także natężenie prądu podawane w Amperach, na linii 12V czyli tam gdzie podpięta jest karta graficzna. W instrukcji do karty powinno być napisane ile wymaga A na linii 12V. Na przykład GeForce GT 440 wymaga zasilacza min 300W i 22A.

Jeszcze jeden link do jakiegoś polskiego kalkulatora, może komuś się przyda - http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacza-moc-zasilacza-news-151.html

Wystarczy spokojnie. Do takiej karty wymagany jest zasilacz,oczywiście markowy o mocy 450W. Twój spełnia te wymagania.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zgodnie z kalkulatorem thermaltake rzeczywiście mój zasilacz całkowicie wystarcza. Z kartą 560 Ti potrzeba 385W, a uwzględnione są nawet wentylatory obudowy. Niestety drugi, polski kalkulator jest nieaktualny.

Jak się okazało mogę nawet pomyśleć o GTX 570, ale tak potężna karta chyba jednak nie będzie mi potrzebna.

@Ascent - pomyślę nad kartami MSI.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Trochę szkoda, że ten drugi kalkulator jest już nieaktualny, kiedyś miał dobre opinie, przyznaję, że nie sprawdziłem go przed podaniem linka. GTX 570 to bardzo wydajna i ciekawa karta, do niedawna można jeszcze było kupić GTX 470 prawie identyczną kartę w o wiele korzystniejszej cenie. Kolega nie dalej jak rok temu kupił Zotaca GTX 470 za 700zł w jakiejś promocji, karta nieznośnie hałasuje pod obciążeniem ale za to jest małym potworem jeśli chodzi o gry, świetnie się też nadaje do renderingu. Niestety zostały one cichcem usunięte z rynku.

Cichcem? Według mnie po prostu zbyt duża ich część charakteryzowała się “fochami fermiego” :wink: