Czy zasilacz to pociągnie?

Mam taką konfigurację:
i5 2500k
aad 250gb sata 3 goodram
1TB hdd sata 3

MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 192 Bit

16GB ramu ddr3
zasilacz 600 WAT
Chcę dołożyć sobie kolejny dysk (500GB hdd sata 3 - mam w szafce) i nie wiem, czy zasilacz pociągnie bez problemu?

Nie wiedziałem gdzie zamieścić pytanie - jak źle to sory.

Zakładajc, że masz porządny zasilacz, to da radę :slight_smile:

Witam

Na początek trzeba podać całą konfigurację sprzętu.Jeśli nawet jest jakiś przeciętny to uciągnie spokojnie.

Podaj dokładnie co to za zasilacz a wtedy dopiero otrzymasz wiarygodne info .

Wystarczy mi odpowiedź Enzo1 - nie pamiętam nazwy zasilacza, nie chcę mi się wysuwać kompa i odłączać kabli i na nowo podłączać.
Wiem tylko że nie jest z tych najtańszych i jednocześnie nie jest z tych najdroższych.

@P_I_W_O Twoja sprawa ale jeśli masz jakąś padlinę z oznaczeniem 600W to moze ci usmażyć całego kompa. Wtedy będzie już za późno.

Dobra nie długo sprawdzę

Najlepiej jest poszukać specyfikacji każdego z posiadanych podzespołów w komputerze, uwzględniających “maksymalny” pobór prądu (choć lepsze rozeznanie dają wyniki testów, czego możesz dowiedzieć się poniżej z info nt. Twojej karty graficznej).
Po zsumowaniu wartości (w watach) będziesz mieć dość precyzyjne dane ile ogółem cały piec może pociągnąć prądu z zasilacza, a on sam powinien mieć zapas mocy, niezależnie od tego, czy coś jeszcze dodasz lub wymienisz w przyszłości (z różnych powodów można przyjąć, że takie 150-200 Wat “luzu” dla zasilacza jest dobre, na dzień dzisiejszy).
Tak więc, procesor jaki podałeś, według testów może łyknąć maksymalnie 126W (125,6W konkretnie…), a grafika 130W ze skokami do 158W w przedziałach czasowych między 10-50ms (producent podaje za to 120W). Chyba że robiłeś OC karty, wtedy pobór może sięgać i ponad 250W.
Jeśli chodzi o nieznane podzespoły i ich zapotrzebowanie, dla:

• HDD to jakieś 3W dla 2.5" i 9W dla 3.5" (ale jest to zależne od dysku, Twój 1tb tależowiec możliwe, że bierze w stresie np. 7,6W…)
  • SSD biorą coś koło 3W…
  • ram ddr3 2-3W na kość
  • płyta główna to kolejne jakieś 40-80W (chyba że mb jest “na wypasie”, to i ponad 100W może wyciągnąć…)
  • wentylatory (jako dodatek obudowy dla przykładu) to do 6W na jeden (zależne do rozmiaru i obrotów takowego)
  • nagrywarka cd/dvd to około 30-40W

ram: ddr3 8GBx2 gskill
hdd 1TB sata3 - 3,5"
ssd 250 sata3 - 2,5"
grafikę podałem - nie podkręcałem ale jest to w dalszych planach
mb - asrcock pro 67
chłodnica cpu takie: klik
cpu podałem - podkręcony
karta dźwiękowa sound blaster live! 5.1 sound card
zasilacz - klik
mam napęd ale nie korzystam od kilku lat - jest odłączony od zasilania

No i to jest konkret. Nie jest to Broń Boże, zły PSU ale pewnie ma swoje lata. Niemniej bez problemu wszystko ci obsłuży.

Ja bym sprawdził temperatury sekcji zasilania płyty (jak się da programem), normalnie by było ok, ale podobno mocno podkręcona i5 2xxx potrafi skoczyć z ~~95 do 140+ w :wink:

Czemu ten temat jest w dziale Sieci komputerowe??

Bo:

I już nie jest.

Dzięki ludzie za odpowiedzi :slight_smile: