Wystarczy mi odpowiedź Enzo1 - nie pamiętam nazwy zasilacza, nie chcę mi się wysuwać kompa i odłączać kabli i na nowo podłączać.
Wiem tylko że nie jest z tych najtańszych i jednocześnie nie jest z tych najdroższych.
Najlepiej jest poszukać specyfikacji każdego z posiadanych podzespołów w komputerze, uwzględniających “maksymalny” pobór prądu (choć lepsze rozeznanie dają wyniki testów, czego możesz dowiedzieć się poniżej z info nt. Twojej karty graficznej).
Po zsumowaniu wartości (w watach) będziesz mieć dość precyzyjne dane ile ogółem cały piec może pociągnąć prądu z zasilacza, a on sam powinien mieć zapas mocy, niezależnie od tego, czy coś jeszcze dodasz lub wymienisz w przyszłości (z różnych powodów można przyjąć, że takie 150-200 Wat “luzu” dla zasilacza jest dobre, na dzień dzisiejszy).
Tak więc, procesor jaki podałeś, według testów może łyknąć maksymalnie 126W (125,6W konkretnie…), a grafika 130W ze skokami do 158W w przedziałach czasowych między 10-50ms (producent podaje za to 120W). Chyba że robiłeś OC karty, wtedy pobór może sięgać i ponad 250W.
Jeśli chodzi o nieznane podzespoły i ich zapotrzebowanie, dla:
HDD to jakieś 3W dla 2.5" i 9W dla 3.5" (ale jest to zależne od dysku, Twój 1tb tależowiec możliwe, że bierze w stresie np. 7,6W…)
SSD biorą coś koło 3W…
ram ddr3 2-3W na kość
płyta główna to kolejne jakieś 40-80W (chyba że mb jest “na wypasie”, to i ponad 100W może wyciągnąć…)
wentylatory (jako dodatek obudowy dla przykładu) to do 6W na jeden (zależne do rozmiaru i obrotów takowego)
ram: ddr3 8GBx2 gskill
hdd 1TB sata3 - 3,5"
ssd 250 sata3 - 2,5"
grafikę podałem - nie podkręcałem ale jest to w dalszych planach
mb - asrcock pro 67
chłodnica cpu takie: klik
cpu podałem - podkręcony
karta dźwiękowa sound blaster live! 5.1 sound card
zasilacz - klik
mam napęd ale nie korzystam od kilku lat - jest odłączony od zasilania
Ja bym sprawdził temperatury sekcji zasilania płyty (jak się da programem), normalnie by było ok, ale podobno mocno podkręcona i5 2xxx potrafi skoczyć z ~~95 do 140+ w