Witam, złożyłem komputer, szczerze mówiąc coś tam wiem na temat sprzętu i podzespołów, ale szukam opinii i rady kogoś kto wie więcej i podpowie lub sprawdzi czy ten sprzęt będzie miał prawo działać.
Jaki procesor chcesz? Ogólnie fajniej chyba by na AMD złożyć, w przyszłej 10 generacji i3, obecnie 4 rdzenie i 4 watki, dostanie 4 rdzenie 8 wątków, ale podstawka nie będzie kompatybilna z Twoja płytą już. Ogólnie trochę bym zmienił, Ram można dać np. 3000 ale 16 nie 8 GB, jak chcesz grać.
Dodatkowo karta 1060 nie jest bardzo opłacalna dzisiaj, w podobnej cenie 1660.
Uciekaj! Będziesz żałował Procek stary, 4 rdzenie gołe i w cenie z kosmosu. Masz tu bazę, 1660 wyszła nawet taniej od Twojej 1060. Wybrałem Ci chyba najtańsza z gwarancją na 3 lata, są też tylko na 2. Dysk, zasilacz (niekoniecznie) obudowę dobierz. Jak zabraknie Ci budżetu weź dysk na ssd sata zamist m2, nie stracisz wiele a szkoda na procku czy karcie ciąć. Do procka/karty mógłbyś nawet do Ryzen 3600/ 1660TI dołożyć, ale niekoniecznie. Tylko do Ryzenów potrzebujesz Windows 10, ewentualnie 7 z kombinacjami i brakiem gwarancji, że będzie OK(!).
Rozumiem, można powiedzieć że jestem zielony w tych sprawach, wiem co potrzebuje komputer aby go odpalić Ale czy to co w środku będzie kompatybilne i wydajnie to już inna sprawa, czyli ten procek AMD Ryzen 5 2600 będzie o wiele lepszy od Intelów?
Można powiedzieć że sceptycznie podchodzę do AMD bo kiedyś miałem jakiś procek z AMD i grzał się tak, że jajecznicę mogłem na nim sparzyć
Na 100% bardziej długowieczny, 4 wątki to TRUP do gier.
Pomyśl na logikę: w 10 generacji Intel jako najniższy daje procek z 4 rdzeniami i 8 wątkami a Ty chcesz kupić 4 rdzenie i 4 watki 4 generacje niżej….
Wiele zależy od wpływu zegara/wielowątkowości polecam wideo, Ryzen nie jest na 100% gorszy.
Autorze. Zróbmy to najłatwiej jak się da. Napisz jaki masz budżet i co ma wchodzić w skład zestawu komputerowego. Sama jednostka centralna (czytaj komputer, czyli: obudowa, zasilacz, płyta główna, procesor, RAM, grafika, dysk), czy do tego także system operacyjny, monitor, mysz i inne peryferia.
Dobrze, zróbmy tak jak proponujesz tylko, że…
Chciałbym zachować w tym zestawie ten procek AMD Ryzen 5 2600 i kartę GTX 1660, a zdecyduję się na RAMy, które polecił Marcin G.Skill Aegis 16 GB, 3000MHz.
Budżet to 3500zł jeśli się uda to razem z systemem operacyjnym 4000zł.
Potrzebuję tylko samego PC eta, bez żadnych peryferii czy monitorów - sama jednostka.
Czyli potrzebuję całej reszty oprócz karty, procka i RAMów.