Czy zmiana adresu MAC jest legalna?

Chciałbym na jakiś czas podłączyć mój drugi komputer do sieci.

Ale dostawca umożliwia dostęp do internetu tylko mojemu jednemu komputerowi.

Przy podłączeniu innego komputera, pojawia się komunikat, żeby skontaktować się w celu zmiany adresu MAC.

Z tej opcji nie skorzystam, ponieważ takie zmiany trwają zbyt długo.

Słyszałem, że można zmienić adres MAC karty sieciowej, by móc podłączyć inny komputer do internetu.

Tylko chciałbym wiedzieć czy taka zamiana jest legalna i wykrywalna?

Posiadam zwykłego PCta i laptopa.

Wykrywalna - w jakimś stopniu na pewno, ale o ile nie będą to badania bardzo dokładne, to nikt nikomu nic nie udowodni. Legalna - jak najbardziej. Tak więc, zmieniaj co chcesz i się nie martw. :wink:

Jeśli w umowie bądź regulaminie masz, że możesz podłączyć jeden komputer, to po zmianie MACa i tak podłączysz tylko jeden komputer, więc wszystko jest tak, jak powinno być :slight_smile:

Pozdrawiam!

Rozwinę trochę ten temat.

Kiedyś mój dostawca tak samo zezwalał na podłączenie jednego odbiornika internetu, też filtrował przez MAC.

Chcąc podłączać inny komp zmieniałem MAC, a więc oba kompy miałem na tym samym MAC-u :slight_smile:

Teraz mogę mieć dwa odbiorniki ale chwilami mam ich nawet pięć (3x komp, telefon, tv). Przypisałem ruterowi adres MAC z pierwszego kompa więc oni nadal widzą jeden odbiornik.

Twój dostawca widzi 5 urządzeń a nie 1 :slight_smile:

Teoretycznie widzi jeden odbiornik, ale jak ktoś jest zawzięty to zacznie badać topologię sieci to zauważy wszystkie komputery. Jakby chciał ograniczać rozdzielenia netu to mógłby ustawić TTL na 1 (można podbijać na routerach).