Czy zmostkuję kartę dźwiękową z kartą graficzną łączem SPDIF

Cześć…

Kupiłem kartę dźwiękową (XONAR DSX).

W tej chwili nie mam na płycie karty graficznej jedynie GPU procesora, jednak w przyszłości planuję ją zakupić.

W tej chwili z płyty idzie sygnał po HDMI do amlitunera - audio integra.

Kupując XONARA nastawiłem się, że będę musiał skorzystać z interfejsu karty SPDIF na śledziu. Jednak oglądając pudełko zauważyłem, że karta ma ponoć możliwość podpięcia po wewnętrznym SPDIF karty graficznej. Inaczej mówiąć, mógłbym dźwięk cyfrowo przesłać na kartę graficzną - a ta już po HDMI - obraz + dźwięk na amlituner.

Pytanie: czy karty graficzne mają gniazdo SPDIF, żeby takie połączenie zrealizować.

Na tą chwilę jestem w trakcie zarabiania wtyczek do przewodu cyfrowego, więc nie mam przesyłu cyfrowego. Podłączyłem zwykły przewód jack-RCA ale amplituner nic nie widzi. Być może przyczyną jest marnej klasy kabelek.

Witam,

…nie bardzo, kombinujesz po analogu a chcesz mieć spdif… to nie zagra, ta karta nie ma tych wyjść, tak na szybko - sorki, oglądałem ją tylko w necie, jutro w wolnej chwili zobaczę co producent wyciął i co można z tym dalej zrobić.

Optyczne wejście przy tym wycięte ??

Xonar ma na karcie dodatkowe gniazdo SPDIF - wewnętrzne.

wszystko zależy od karty (konkretny model) i trzeba poczytać w specyfikacji. przykładowo karty AMD(ATI) dla wyjść hdmi mają możliwość użycia swojej wew. karty dźwiękowej wbudowanej w kartę graficzną