Cześć. Mam lapka ASUS ROG Strix GL703GE z SSD (2 partycje). Windows 10 64bit Home. Wszystko od ponad roku śmiga. Kupiłem Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus zapis/odczyt 3500/3200
Zamontuję Samsunga, ustawię go jako podstawowy do bootowania i on będzie jako JEDYNY w lapku.
Jakim programem przenieść obecny system i wszystko pozostałe co mam obecnie na SSD? Da się jakoś 1:1 ?
Nie spamuj śmieciami, nie chcesz - nie pomagaj i nie nabijają postów jak żałosny dzieciak. Zamiast w Google, wolałem tutaj spytać doświadczonych użytkowników, od tego właśnie jest Forum.
@anon67650823 jak wyżej napisał wystarczy wpisać w youtube clone hdd clonzilla do youtuba
tutaj masz przykładowy filmik wybrany przez quality content za muzkę:
oczywiście zakładam, że możesz podłączyć 2 dyski na raz do klonowania.
Tak, jak wspomniałem mam obecnie SSD z Win10, jutro odbieram nowy dysk Samsunga NVMe 970 EVO Plus, zamontuję go w slocie lapka i będę chciał przenieść chociaż partycję C z systemem na niego, drugą partycję D skopiuje, bo tam tylko fotki i muza.
Wszystko przeniesione tym Macrium Reflect Free - ZERO problemów nawet dla laika, kilka kliknięć, czekanie 10-15min, odpięty stary dysk SSD i system ze wszystkim jak chciałem już sam się uruchamia. DZIĘKI wszystkim za rady
Zadanie: przenieść cały dysk systemowy z SSD 60 GB na SSD 250 GB.
Pierwsza próba z Macrium Reflect. Na YouTube wygląda łatwo, u mnie nie było, bo coś mu nie pasowało, nie mógł czegoś dopasować do czegoś. Kolejna próba: CloneZilla. Ściągnąłem zip-a z programem, rozpakowałem na pustego pendrajwa, w BIOS-ie komputera zmieniłem kolejność bootowania i… nic. Wypaliłem płytę CD, znowu zmiana w BIOS-ie i to samo. Dla pewności próbę (oba warianty - USB i CD) powtórzyłem na innym komputerze - też nic.
Idea CloneZilli wydaje mi się bardzo fajna (działanie przed załadowaniem się środowiska graficznego Windowsa), ale… u mnie nie działa. Powiedzcie mi: czego nie zrozumiałem? Gdzie popełniam błąd?