Nie do końca rozumiem. W niektórych systemach instalacja potrzebuje tworzyć EFI , a dla niektórych prosi o partycje Boot/Efi
Tak też zrobiłem.
I teraz jeśli jeden system mam na dedykowanej partycji ext4 200mb z boot/efi (dajmy na to sdb10) to czy instalując kolejny który również potrzebuje własne boot/efi to mam wybrać już tę istniejącą partycje (sdb10) czy stworzyć kolejną ext4 200mb (sdb11) ? Czy ma to jakieś znaczenie ? Na przykład pod tym względem aby każdy system miał własny grub ale żeby jednak systemy wzajemnie się wygrywały z tych grubów. Miałem ostatnio z tym problem.
I tak skoro już o tym to z reguły linuksowi wystarcza partycja EFI. i tutaj też rodzi się pytanie. Jaka znowuż jest różnica. I czy dobrze myślę że instalując linuxa na samym końcu (np 3-trzego) używając partycji EFI to grub bezproblemowo znajdzie oba wcześniejsze systemy korzystające z partycji ext4 boot/efi ?
Po pierwsze to partycja EFI nigdy nie jest partycją ext4, inaczej system nie wstanie. Ta partycja musi być w systemie FAT. Jest tak dlatego, że partycja służy do tego, żeby została wczytana przez oprogramowanie układowe komputera, które uruchomi z niej bootloader (np. GRUB) a dopiero on uruchomi system operacyjny. Oprogramowanie układowe nie może czytać z innej partycji niż FAT, ponieważ nie ma sterowników do tego. Nawet jeśli twoja partycja główna / jest w systemie ext4 to katalog /boot/efi zawsze prowadzi na inną partycję która jest w systemie FAT.
Tak więc: niezależnie od tego ile masz systemów, potrzebujesz mieć w komputerze jedną partycję FAT, która będzie dla EFI. Jeśli takiej nie masz, to w czasie instalacji musisz ją założyć. Jeśli już taką masz, to w czasie instalacji wystarczy podmontować ją do /boot/efi aby system z niej skorzystał i wprowadził zmiany do konfiguracji bootloadera tak, aby można było uruchomić nowy system.
no ale nie rozumiem
mam patycje efi ale nie moge jej podmonotwac do efi/boot
tak musiałem zrobić chcac zainstalowc linuxa na partycji zaszyfrowanej. Nie chciało wybrać partycji EFI którą miałem a prosiłą o zrobienie boot/efi - tak więc takową zrobiłem ext4 (ponieważ do EFI nie mogłem lub nie potrafie jej przypisać)
Tak czy siak
po instalacji systemu jest okej. Linux sie uruchamia . Windows jest widoczny w grubie.
Problem następuje po isntalacji drugiego linuxa w ten sam sposób (czyli na zaszyforwanej partycji crypt)
tworzę wówczas kolejną ex4 z boot/efi dla nowej instalcji. No i system sie uruchamia,
Ale znow grub widzi tylko linuxa zainstalowago oraz windowsa , poprzedniego już nie. Sudo update-grub nie pomaga. Nie wiem co robie zle.
Partycja efi jako taka jest sobie na tym dysku no ale tak jak pisałem nie da się jej podmontować jako boot/efi