Kiedyś żeby zwiększyć sobie anonimowość w sieci usuwałem metadane ze zdjęć o aparacie w telefonie.
Robiłem to tym programem Exif Pilot o ile pamiętam. Właściwie już nie wiem jak się tym posługiwać i które rzeczy da się usunąć. Najlepiej byłoby wszystko, ale przez zakładki można sobie coś pominąć albo przeoczyć. Nigdy go dobrze nie umiałem obsługiwać, nie zagłębiałem się w szczegóły.
Co do popularności to nie mam pojęcia czy są jakieś bardziej znane i sprawdzone narzędzia. Jak ktoś coś może polecić sprawdzonego to bardzo proszę. Do tego króciutko wyjaśnić jak takie coś uzyskać.
Najlepiej żeby było wstanie usnąć wszystkie metadane jakie się da. A tak ogólnie da się je podglądnąć innym sposobem, że zdjęcie coś takiego posiada, np. edytorem HEX?
Ma ktoś jakiekolwiek doświadczenie z tym zagadnieniem?
Najprościej to poprzez System.
Wybierasz zdjęcie, klikasz na Właściwości, wybierasz zakładkę Szczegóły a potem na Usuń własciwości oraz informacje osobiste
W nowym oknie zaznaczasz Usuń następujace… i wybierasz to wszystko co chcesz usunąć.
Gdzie ta data operacji kasowania danych, nie widzę? Czas w polu "Zmodyfikowany", o to chodzi? Wychodzi na to samo jakbym edytował plik, jak to jest to.
*danych (Właściwości i informacje osobiste)
W szczegółach pozostaje "Identyfikator obrazu" (po wygooglowaniu jego zwraca nawet model telefonu, to niedobrze) i "Jednostka przysłony". Pasowałoby to usunąć. Raczej JPEG nie musi ich posiadać.
Można to zrobić z pojedynczym plikiem, albo wsadowo, ze wszystkimi zdjęciami w katalogu, zastępując oryginalne pliki lub zapisując zmodyfikowane do innego katalogu.
Jeśli opcja Usuń następujace… pozostawia dane dotyczace aparatu to wtedy stosuje się opcję Utwórz kopię bez…
Porównaj.
Sekcja Identyfikator obrazu pozostaje bo i tak jest do odtworzenia.
Co do aplikacji typu remove exif to zajrzyj tu. Niektóre sie dublują