Witajcie ponownie.
Szukam gry która wciągnie mnie tak jak SUBNAUTICA (600 godzin gry w tym jeden zapis 400 godzin) i SUBNAUTICA Below zero (580 godzin gry w jednym zapisie). NO MANS SKY (ponad 800 godzin w jednym zapisie). Ale czas poszukać czegoś nowego w tym stylu.
Minecraft?
Ja bym zaproponował Infinifactory, trochę inny gatunek bo wymaga myślenia
ewentualnie satisfactory podpasuje się pod ten typ.
Szukam raczej czegoś z wolnym światem, możliwością rozwoju ale jednak czegoś z fabułą. Kwadraciaki jakoś nigdy do mnie nie przemawiały.
Może warto dać szansę zestawieniom typu SUBNAUTICA similarto - Szukaj w Google na przykład Best games like Subnautica that'll keep you going back down under | GamesRadar+
Najlepsze jest to z „3” i „4” pozycji:
No Man’s Sky. (Image credit: Hello Games) …
Minecraft. (Image credit: Mojang) …
Właśnie kupiłem 5kę Satisfactory we wczesnym dostępie i na razie spoko bo naprawdę trzeba się nakombinować. (mam 30min gry)
Tak jak napisałem. W NMS mam ponad 800godzin w jednym zapisie. A minecraft? no cóż. Może kiedyś pobawię się w mody bo podstawowy znudził mi się po kilkudziesięciu godzinach. teraz testuję SF.
Czym zastąpić Subnauticę
Teoretycznie czymkolwiek z gatunku ‘survivali’ opartych o ‘crafting’, ale tak naprawdę to nie ma czym. „Subnautiki”, mimo że nie są jakimś świetnym kodem to są względnie dopracowane, system gry nie ustawiony na marnowanie setek godzin na poszukiwanie kamyczków i innych dupereli (jak np. w No Man’s Sky; chodzi o złoty środek pomiędzy czasem, a satysfakcją) i mają unikalny świat z ciekawą fabułą. Wszystkie pozostałe gry z tego gatunku to amatorszczyzna.
Przy okazji nie polecam Subnautici na PS4. Im więcej zmian w świecie, tym większy save, dłuższe loadingi (cholernie długie) i częste crashe. Na PC tych bolączek nie ma, i mamy mody jak np. wszystko mający panel, pojemniejsze szafki etc.
Ew Skyrim - pakuj postać w kowalstwo i alchemię i jedziesz
Z gier gatunku survival + crafting czy manage resource masz:
- Oxygen not included (nie grałem ale wyglądała ciekawie)
- This war of mine (na 1 przejście gry i odłożenie)
- Rimworld (nie grałem, podróbka dwarf fortress)
- Duskers (Brak fabuły szybko się nudzi, ale koncepcja ciekawa)
- Kerbal Space program (skupia się na osiąganiu celi i budowaniu rakiet)
- Don’t starve (takie coś standardowa biegasz i próbujesz nie umrzeć z głodu, taka sobie)
- Frostpunk (nie grałem ale gra ciekawa survial osady)
- Grounded (nie grałem coś bardziej jak Subnautika tylko w ogrodzie w erly accesie)
- Raft (nie grałem coś też jak Subnatika, ale nie wygląda ciekawie)
- Space Engineers (kiedyś widziałem, jak była w early accesie też to było coś jak Sabnatika)
Z tego warty polecenia jest frostpunk i KSP (ale to zupełnie inny typ gier), a reszta raczej nie.
Możesz zobaczyć jak wygląda space engineers i grounded ewentualnie