Witam. Jak zainstalować Windows 11 od nowa na laptopie HP Omen 17?
Jeżeli chcesz nowy, czysty system to pobierz ISO ze strony Microsoftu. Używając tego ISO przygotuj pendrive z instalką np. w programie Rufus. Wyłącz komputer, podłącz pendrive, uruchom laptopa. Z tego co pamiętam w HP przycisk F9 podczas bootowania wywołuje bootmenu. Ewentualnie klawisz ESC i później F9. Wybierz aby komputer uruchomił się bootując z USB i postępuj zgodnie z poszczególnymi krokami instalatora.
Oczywiście wcześniej wykonaj kopię danych, które chcesz zachować kopiując je np. na inny dysk.
Kupiłem laptop z systemem. Nie ma na dysku plików instalacyjnych?
Google daje prostą odpowiedź na to pytanie:
„Otwórz Ustawienia i kliknij System, Kliknij Odzyskiwanie po prawej stronie, W sekcji „Opcje odzyskiwania” w ustawieniu „Zresetuj ten komputer” kliknij przycisk Resetuj komputer , aby rozpocząć ponowną instalację systemu Windows 11”.
Tutaj info na tryby:
Nie każdy laptopie przyjmuje Win. 11 ?
Przecież napisał „od nowa”.
Więc jak najbardziej ma lapka z fabrycznie zainstalowanym systemem Windows 11.
Poza opcjami samego Microsoftu, alternatywnie można użyć narzędzia do instalacji od nowa (przywrócenia systemu) w wersji jaka była zainstalowana podczas zakupu lapka (a więc z całym syfem od producenta i bez aktualizacji) narzędziem z partycji recovery od producenta lapka (wówczas zachowamy partycję recovery).
Instrukcje jak to zrobić w necie lub instrukcji lapka.
Inna opcja (instalacja na czysto) systemu w najnowszej wersji wymaga zrobienia narzędziem od Microsoftu pendriva bootowalnego za pomocą Creation Tools i czystej instalacji.
Wówczas wszystkie dane użytkownika są usuwane, jak również wszystkie aplikacje od producenta lapka, w tym partycja recovery od producenta.
Ja nie polecam mechanizmu odświeżania, wcięło przez to mi MS Edge napędzany Chromium a w sklepie ma status zainstalowany.
W efekcie zamienną przeglądarkę zainstalowałem ze starego instalatora zamiast najnowszej z sieci, a Edge leży zdechłe na dysku w oczekiwaniu na 24H2 dla komputerów bez NPU (może przycisk otwórz naprawi przy okazji).
Drugą wadą może być, że laptop może mieć 11 w wersji starszej niż 23H2, więc i tak zaasie aktualizacje po odświeżaniu lub przy użyciu „odśwież z chmury” (gdy to już umie przeskakiwać na nowszą wersję - jak nie umie to oszczędniejsze dla transferu może być naprawienie błędów z pomocą DSIM i SFC).
Może i są, tylko w jakim celu instalować starą wersję, robić potem tabuny aktualizacji i aktualizacje do aktualizacji, wgrywać stare sterowniki i syfiaste programy od HP, a do tego jeszcze zabierać miejsce na dodatkową partycję recovery? Ja nawet jak mam nowy sprzęt, to na dzień dobry wywalam cały ten śmietnik od producenta, wywalam partycje i instalka najnowsza na czysto. Potem aktualizacje, sterowniki, niezbędne programy jeśli są potrzebne (np. sterowanie przyciskami czasami czy podświetleniem), i potem reszta softu.
Klucz Windows masz w UEFI, więc jak uruchamia się instalacja, to sam dobiera wersję i aktywuje po połączeniu z Internetem.
Też mu właśnie z tego powodu nie zapodałem w pierwszym moim poście tej metody.
Jednak jeśli chce to przecież może skorzystać właśnie z niej jak zależy mu na zachowaniu partycji recovery i mieć lapka z systemem takim jaki kupił w sklepie, czyli wszelkiej maści syfem od producenta i nieaktualną wersję Windows 11 wymagającą mnóstwa aktualizacji po takiej operacji.
Wywalasz wszystko do 0, klikasz dalej i tyle.
Zrobię czystą instalacje z pendrive ale muszę przenieść dane z laptopa na PC stacjonarny. Czy mogę to zrobić za pomocą wifi? Nie wiem jak to zrobić. Włączam udostępnianie plików w ustawieniach i nic się nie dzieje. Laptop jest bezprzewodowo na wifi a PC jest podpięty do routera przewodem jr45. Kiedyś dawno przesyłałem tak dane ale zapomniałem jak to zrobić. Laptop jest W11 a PC W10
Co to są za 2 partycje? Ta po lewej EFI 260MB i ta po prawej 900MB. System tyle nie waży. Klucz jest jest w biosie? serio? Kupiłem z W11. Mam konto Microsoft. Chodzi mi o licencje. Jak zainstaluje z pendrive 23H2 to to przejdzie? Kupiłem ten laptop w marcu 2022
Czy jak zmieniam te ustawienia w windowsie wifi to ktoś widzi moją sieć, to co mam na kompie po piszę publiczne , np moi sąsiedzi , czy to jest jest tylko do mojej sieci wifi na które mam hasło?
Przenieś pliki pendrive albo dyskiem zewnętrznym.
Możesz za pomocą WIFI i LAN, ale po pierwsze musiałbyś zrobić grupę roboczą, udostępnić katalog, nadać prawa, to trochę kombinowania dla kogoś kto nie zna tematu. Zwłaszcza, że w różnych systemach często pojawiają się kłopoty.
Są też programy, które załatwiają przesył plików.
Ale… w zależności od szybkości połączenia WIFI może się okazać że będzie wolniej niż skopiować.
Partycje możesz po odpaleniu z pendrive wywalić wszystkie, klikasz dalej i instalator sam wykona nowe partycjonowanie a jak wykryje klucz, to nawet nie zapyta o wersję systemu.
Jak zrobisz pendrive za pomocą narzędzia które udostępnia Microsoft, będziesz miał w zasadzie prawie najnowszą wersję, będzie niewiele poprawek i sterowniki.
Możesz na wszelki wypadek wykonać kopie sterowników programem Double Driver, jakby potem Windows czegoś nie znalazł, wystarczy mu podać katalog z tymi sterownikamininsam sobie z nich zainstaluje.
A mogę przenieść te dane przewodem usb-usb, w pc mam usb wersje 2.0 będzie wolno
usb-usb „zwykłym” nie przeniesiesz plików, potrzebny jest usb-link, czyli mostkowy bo ma w nim czipa z oprogramowaniem do przenoszenia plików z kompa na kompa.
Zwykłe podłączenie kablem USB nic nie da, a może uwalić jedynie porty.
Ja tworzyłem bootoalny USB tym programem (działał z Windowsem 7 oraz 10):
Przejechać nim penrive’a a potem kopiuj wklej ISO i bootować.
Ma opcję wgrywania bez kasowania zawartości pendrive’a
jest niby otwarto źródłowy ale ostrzegam że producent jest chyba z Chin.
Chociaż wie ktoś co na tej stronie oznacza to Cotributors? Twórcy programu?
jeśli ma ponad stu to pewnie ktoś to weryfikuje czy nie ma jakichś niespodzianek?