Nie mogę zweryfikować mojego klucza produktu systemu Windows 7. Dlaczego tak się dzieje?
Najczęstszym problemem jest użycie klucza produktu nieobsługiwanego aktualnie w tej witrynie, takiego jak klucz uaktualnienia, klucz MSDN, klucze produktów dla wstępnie zainstalowanych nośników lub klucz wersji Enterprise. Informacje o uzyskiwaniu dostępu do produktów MSDN lub wersji Enterprise znajdują się w portalu MSDN i w witrynie Volume Licensing Service Center. Uaktualnienia i wstępnie zainstalowane nośniki nie są obecnie obsługiwane przez narzędzia dostępne w tej witrynie.
Czyli jak ktoś ma Windows 7 OEM to już się nacieszył Windows 10.
I jakim magicznym sposobem później klucz zostanie przyjęty i aktywowany ? Aktualizacja wyśle na serwery MS mój klucz i przypisze go do możliwych do aktywowania w Win 10 ?
Ja mam Win 7 OEM z nośnikiem i COA w pudełku, kupiona ze sklepu jak składałem nowego PC. Więc nie mam klucza zaszytego w BIOS. I wątpie by aktualizacja do Win10 robiła wpis w BIOS.
Windows zbiera dane o sprzecie, jakies numery poszczegolnych komponentow, do nich przypisany byl windows 7, aktualizujesz potem do 10 i microsoft do tych numerow pewnie przywisuje 10…instalujesz potem 10 i modul aktywacyjny zbiera te numery i sprawdza czy na serwerach jest taki numer, jak jest to aktywuje ci windowsa… moim zdaniem to tak wyglada… poniewaz po aktualizacji z 7 do 10 jest ten sam klucz co byl w wersji 10240 (dwa tygodnie przed premiera - wersja PRO) … po aktualizacji z 7 do 10 wszyscy chyba maja ten sam klucz… podobno jak juz zaktualizujesz 7 do 10 i potem czysta instalacja jest to nie trzeba wpprowadzac klucza, windows sie sam aktywuje wlasnie zbierajac te dane o komponentach
Sam zacząłem się tym bawić ze 2 godziny temu i z moich doświadczeń wynika:
Klucz W7 (oem) nie działa w instalatorze (CD) W10
to raz
W7 zaktualizował się bez problemu, trzeba było ponownie dokonać aktywacji i tu był problem ale podejrzewam że to przez obciążone serwery.
w sumie po jakiś 15 minutach się udało
W jakimś wątku na DP wyczytałem że po aktualizacji i aktywacji do W10 generowany jest nowy klucz, sprawdziłem to i rzeczywiście klucz systemu był inny niż W7 i co ciekawsze po zbootowaniu z płyty instalacyjnej i wpisaniu tego nr został on przyjęty. Co dalej nie wiem, nie eksperymentowałem bo wolę choć dzień czy dwa poczekać aż coś się może powyjaśnia.