Czysta instalacja Windows - laptop Lenovo G505

Witam,

Jest problem z laptopem Lenovo G505 - chodzi bardzo powoli, w spoczynku 10 - 20% CPU, przeglądając Internet dochodzi do 100%. Ciągle coś ‘zjada’ dysk. Na laptop właściwie nic nie było wgrywane od początku - jedynie Chrome, reszta jest to, co dał producent i chyba trochę przeholował z tymi programami, bo jest katastrofa z wydajnością (taki słaby normalnie chyba nie jest?). Obawiam się, że powrót do fabrycznych nic nie da, ponieważ będę mieć dokładnie to samo, co teraz.

Chcę podjąć się czystej instalacji Windows oczywiście bez utraty licencji. Ma zostać tylko Office, no chyba, że coś tu jeszcze jest z płatną licencją - dlatego chciałbym stworzyć jeszcze obraz dysku tak, by w każdej chwili można było powrócić do tego, co jest teraz. Czy mam to zrobić z aplikacji OneKey? Czy na pewno zapisze cały stan laptopa w 100%?

Co z kluczem i aktywacją? Naklejki nie ma, pewnie jest zapisana w BIOS-ie. Czy instalacja przejdzie bez pytania o klucz? Podejdzie klucz z 8 do 8.1 i odwrotnie?

Proszę o pomoc.

Masz licencję na 8 czy 8.1? Klucz OEM nie spasuje z jednej wersji do drugiej.

Upgrade z 8 do 8.1 często kończył się właśnie wysokim wykorzystaniem dysku podczas pracy. Czasem pomagało wyłączenie indeksowania i Windows Update w usługach ale to nie jest rozwiązanie dobre.

Laptop nie jest mój, ale w oknie “System” mam wersję: “Windows 8.1 z usługą Bing”. “System Windows został aktywowany”. Możliwe, że zaktualizowali do 8.1 z 8.

Właśnie najlepiej by było gdybym od razu wgrał 8.1 nie robiąc upgrade 8 -> 8.1

Miałem ten sam problem i zrobiłem tak jak piszesz. Tylko ja miałem licencję z uczelni i nie musiałem płacić za 8.1 a klucz z 8 OEM nie pasuje.

Jedyne obejście to pobranie 8.1 w wersji Core (chyba) i wpisanie podczas instalacji klucza uniwersalnego (generic code) a po instalacji zmiana klucza i aktywacja tym z 8. Podobno się udaje ale ja nie testowałem.

Mogę się pobawić z tymi wersjami Windows, ale czy OneKey Recovery zapisze mi w 100% stan laptopa? I jak później użyć tej kopii? Jak ją uruchomić, żeby dało się przywrócić?

Zajrzałem do Zarządzenie dyskami a tam prócz C i D:

• Partycja odzyskiwania
  • Partycja systemowa EFI
  • Partycja OEM
  • Partycja odzyskiwania (po raz drugi)

Trochę tego dużo. Co to jest partycja OEM?

Czy taka funkcja “Usuń wszystkie dane i ponownie zainstaluj system Windows” to zahacza o oprogramowanie producenta czy instaluje czysty Windows?