Czysty pulpit - problem z explorer.exe + Log


(Robdk) #1

Witam

Mam problem z Xp tj. po uruchomieniu systemu mam tylko czyty pulpit. Próby uruchomienia procesu explorer.exe pasek Start pojawia się na chwilę i znika. Z memedżera zadań mogę uruchamiać programy ale nie wszystkie, tzn związanych z tym procesem jak np. IE, panej sterowania ...

robiłem reinstalkę oraz odtworzenie z punktu przywracania systemu bez sukcesu. Może jednak coś siedzi w logach i na początek załaczam jeden:

Kursywą zaznaczyłem co mi się ew. może niepodobać - proszę o sprawdzenie...


(Bbieniol) #2

W trybie awaryjnym z wyłączonym przywracaniem systemu usuwasz (wpisy Hijackiem, pliki/foldery na czerwono ręcznie z dysku):

Po zabiegach nowy log z Hijacka + log z Silent Runners


(Robdk) #3

Wyczyszczone lecz problem pozostał :frowning:

logi:

i drugi:


(Bbieniol) #4

Usuń w Hijacku te wpisy:

Poza tym w logach czysto

Przeczyść rejestr (polecam do tego jv16 PowerTools 1.3.0.195), zrób defragmentację, oraz przejrzyj: Optymalizacja XP

Wejdź: Start --> uruchom --> msconfig i w zakładce uruchamianie odznacz (według Ciebie) niepotrzbne przy autostarcie programy :slight_smile:


(Robdk) #5

Zrobiłem wszystko i jak nie było pulpitu tak nadal nie ma... niestety....

Co można jeszcze zrobić??


(Bbieniol) #6

Zrób checkdisk , żeby sprawdzić czy nie ma bad secotrów --> http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 189#553189

Mozliwe, że pliki systemowe zostały uszkodzone, więc włóż płytkę instalacyjną --> start --> uruchom --> cmd i wpisz: sfc /scannow


(Robdk) #7

Wykonałem, ale nadal niestety bez efektu a zaczyna mi brakować konceptu...


(Leon$) #8

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

HideIcons - REG_DWORD - 00000001

Powoduje ukrycie ikon na pulpicie

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

NoDesktop - REG_DWORD - 00000001

Blokuje pulpit - ukrywa z niego wszystkie ikony i blokuje menu kontekstowe wyświetlane po kliknięciu na pulpicie prawym przyciskiem myszy.

:slight_smile:


(Robdk) #9

u mnie jest:

a drugiego wpisu nie mam wcale...

Czy może jakiś jeszcze pomysł??