Czyszczenie win10

Witam

Postanowiłem posprzątać troche windowsa i znalazlem pare fodlerwo ktore zajmuja duzo miejsca i pytanie czy moge je usuanc? sa to foldery

MSOCache

folder downloader sicezka C:\ProgramData\NVIDIA Corporation\

profile1 sciezka C:\Users\iras\Documents\

MSOCache trzyma (bodajże) pliki instalacyjne MS Office. Przydatne jeśli chcesz doinstalować jakieś komponenty. Jeśli usuniesz - instalator będzie krzyczał o płytę…

Documents nie warto usuwać bo tam jest większość Twoich plików, zdjęć, filmów, muzyki. Lepiej przenieść na inną partycję.

coś tam NVIDIA Corporation u mnie zajmuje ~3MB. To dużo?

C:\Users\(twoja nazwa)\AppData\Local\Temp\ Tutaj dopiero jest dużo śmieci :wink:

Spróbuj przepuścić jedną sesję czyszczenia dysku z uwzględnieniem plików systemowych. Kombajny typu CCleaner pomogą niewiele więcej…

Pobierz Bleachbit(https://www.dobreprogramy.pl/BleachBit,Program,Windows,20828.html) i w ustawieniach włącz filtry winapp2.ini.

Potem wybierz sobie z listy te elementy które chcesz przeczyścić(jest to bezpieczne)

Jeżeli chcesz coś czyścić na własną rękę, to usuń wszszystko z C:\Users\iras\AppData\Local\Temp i C:\Windows\Temp. Do tego warto uruchomić Oczyszczanie dysku (prawym klawiszem na ikonie dysku; wybierasz Właściwości; na zakładce Ogólne wciskasz Oczyszczanie dysku; w nowym okienku wciskasz Oczyść pliki systemowe; przechodzisz na drugą zakładkę - Więcej opcji; wciskasz w polu Przywracanie systemu i kopie w tle opcję Oczyść; później na zakładce Oczyszczanie dysku zaznaczasz wszystko i wciskasz OK).

Mam nadzieję, że pomogło.