Czytelna czcionka do mailingów na każdej przeglądarce

Witam

Jaka czcionka jest najlepsza do mailingów, by niezależnie od przeglądarki czcionka była optymalna, bo zdarzają się czcionki że źle wyglądają w zależności od przeglądarki, klienta pocztowego oraz jak np. klikniemy w link żeby wyświetlić całego mejla w oknie przglądarki.

Ale generalnie firmy wysylają mailingi i mają czcionki ktore są czytelne na każdej przeglądarce

Nie rozumiem, czyli nie ma czcionki uniwersalnej?

Sorki, ale chyba niepotrzebnie, a na pewno pochopnie wypowiedziałem się w temacie. Ja go najwidoczniej nie rozumiem, więc lepiej będzie jak się nie będę wypowiadał.
Ten temat niestety wykracza poza moje intelektualne możliwości.

Temat sugerował mi problem A, treść pierwszego posta jednak trochę w stronę tematu B. Kolejna odpowiedź znów podrzuciła mi trop tematu C, ale o uniwersalnych czcionkach to pierwszy raz słyszę i najwidoczniej od początku nie rozumiem tematu.

Z czcionkami jest tak, że albo masz ją wgraną na serwerze i użytkownik ją w locie łapie, albo wykorzystujesz czcionkę którą on sam ma zainstalowaną w systemie. Jeżeli np. wyślesz mu mailing z czcionką której nie ma użytkownik i sam jej nie odtworzysz z serwera, to przeglądarka mu ją zamieni na taką którą ma dany użytkownik w swoim zbiorze, zazwyczaj błędy dotyczą to polskich znaków typu ś,ć,ż…
Większość użytkowników korzysta z Windowsa + (firefox, chrome, IE) a więc możesz się skierować na te które są zainstalowane od początku z systemem (mowa tu o Arial, Tahoma, Helvetica itp…) lub są masowo rozpropagowane dzięki Google Fonts (np. Roboto, Lato…) by mieć pewność, że będzie się prawidłowo wyświetlało na praktycznie wszystkich urządzeniach i przeglądarkach.
Jak wybierzesz jakąś mniej popularną czcionkę, jest szansa, że będzie się gorzej wyświetlała na różnych urządzeniach i programach.