Bardzo prosiłabym o rady w sprawie czytnika ebook. Postanowiłam taki sobie kupić. Mam tylko problem, który wybrać.
Myślałam taki do 800 czy 900 złotych. Oczywiście jeśli byłby tańszy, to nie obraziłabym się. Jeśli taki istnieje, to żeby miał opcję gdy czytam w nocy, żeby tło było do ustawienia. Czyli np. w nocy żeby były białe litery na czarnym tle. A w dzień czarne litery na białym tle najlepiej.
I żeby jasność ekranu dostosowywała się np. żeby w słońcu dało się czytać i żeby nocą nie męczyły się oczy. Słyszałam, że są czytniki z automatycznym ustawieniem ekranu.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze czytnika.
Mam nadzieję, że zrozumiale wszystko opisałam.
Po pierwsze to sobie kup taki który czyta MOBI. Po drugie to twoje pytanie jest bez sensu szczególne z białymi literami na czarnym tle - tego się nie da czytać i popsujesz sobie oczy. Czy ty chcesz czy czytnik aby się dobrze czytało czy jakiś automat. Ja mam Kindle Paperwhite 3 i w zupełności wystarcza. To o czym piszesz to inny przedział cenowy co najmniej X2
Mobi sobie łatwo przerobisz na epub, choćby w Calibre.
Pomyśl też o tablecie .Ja używam Huawei Mediapad T5 do którego zainstalowałem aplikację eReader Prestigio w wersji 6.0.0.3 i do szczęścia niczego mi nie brak !! W aplikacji ustawiasz wszystko co chcesz ,czyta wszystkie pliki i masz urządzenie nie tylko do czytania .
Mam tablet od jakiś chyba 10 lat. SAMSUNG TAB S.
Tylko, że tablet jest cięższy. Poza tym tablet mi się do torebki chyba nie zmieści.
I ten mój tablet potrafi (jak np. oglądam film) robi się nagle czarny ekran. On już jest zmęczony.
A nie chcę wydawać pieniędzy na nowy, bo nie tak dawno kupiłam laptopa.
I chciałabym wydać mniej niż więcej.
To była tylko moja sugestia .Porozglądaj się po lombardach ,można kupić dobry sprzęt za małe pieniądze .
Chciałem zaproponować coś z oferty Legimi.pl ale widzę teraz na stronie, że aktualnie nie mają czytników, a jedynie sam abonament.
Wejdź na swiatczytnikow.pl gdzie znajdziesz recenzje najnowszych sprzętów. Sam używam inkbooka i bardzo sobie chwalę.
Inkbook Prime HD jest fajny.
Trochę słabe argumenty.
Taką aplikację do czytania zainstalujesz na telefonie, a smartphona masz chyba i wyjdzie za friko.
Po drugie, to weź pod uwagę kwestie zdrowotne, ostatnio sporo sie mówi jak korzystanie z małego ekranu telefonu daje do wiwatu kręgosłupowi, a Ty zamiast czegoś większego chcesz kupić drugiego mikruska.
Zanim bym brał, to sprawdź sobie dziś na Twoim 5 calowcu, czy takie czytanie Ci odpowiada. 10 calowy tablet/czytnik ma wielkość porównywalną ze standardową stroną książki.
PS. To, że stary 10 letni tablet “nie działa, jak powinien”, to dobra wiadomość. Bo działa. Niewiele pralek, czy lodówek dociągnie 10 bezawaryjnie, a 10 letnie komputery współczesnym wymaganiom też juz nie daja rady.
Tablet świetnie sprawdza się przy czytaniu czasopism albo komiksów (kolory). Ale ma jedną zasadniczą wadę (podobnie jak smartfon). Wystarczy wyjść do parku na ławeczkę i spróbować czytać w pełnym słońcu:
(czytnik: podświetlenie wyłączone; tablet: podświetlenie na 100%)
Witam ze swojej strony mogę polecić Pocketbook Touch Lux 4 podświetlenie, dobra bateria, dobra jakość wykonania, wiele formatów w tym epub i mobi cena ok.470 zł, 450 zł nawet. Mam ten czytnik od ponad roku i śmiało mogę polecić bo jestem zadowolona. Pozdrawiam
Kupiłem sobie Paperwhite w ostatni czarny piątek i jestem mega zadowolony, najlepiej wydane ~640zł (wersja 32GB, bez reklam, WLAN). W życiu nie wziąłbym czegoś tańszego za 400/500zł bo różnica w jakości i sofcie jest nieporównywalna. Nie dość że Kindle ma wyższą rozdzielczość to jeszcze podświetlenie. Jeśli chodzi o rozdzielczość to w ogóle nie widać pikselozy nawet jak ustawię naprawdę malutką czcionkę - moim zdaniem tekst jest wyraźniejszy niż druk. Jeśli chodzi o podświetlenie byłem do tego bardzo sceptyczny, ale w praktyce jest to świetna opcja. Wzrok znacznie mniej się męczy czy wieczorem niż w przypadku czytania zwykłej książki.
Dodatkowo mogę powiedzieć, że mam kilka książek w pdf i muszę przyznać, że całkiem dobrze sobie Kindle radzi z obsługą tego formatu. Nie ma większych lagów przy zmianie stron, fakt zdarzają się, ale widziałem czytniki gdzie czytanie pdf było wręcz niewykonywalne bo po prostu zmiana stron to było kilka sekund, tutaj jest znacznie lepiej.
A co myślicie o tym czytniku Amazon Kindle 10 ?
Polecił taki znajomy, który ma właśnie ten czytnik.
Ja bym dopłacił do Paperwhite, większe DPI przekłada się na komfort czytania.
Zależy mi też, żeby czytnik miał slot na kartę SD (pamięci). Z tego co czytałam, to Kindle chyba nie ma.
Kup sobie to https://www.euro.com.pl/czytniki-ebookow/amazon-czytnik-kindle-pw-4-8gb-black-bez-reklam.bhtml?gclid=Cj0KCQjwyJn5BRDrARIsADZ9ykFbMvxe0C4W5oBr4aSnOHHOmtcE3bvq_V6YkEuSPj7FcSOlsDcBM-MaAgpjEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Po co ci czytnik, wiesz w 8GB ile można zmieścić książek. Można wrywać po kablu, kasować
Inkbook Prime HD ma czytnik microsd, jak chcesz koniecznie, ale to zbędne moim zdaniem. Wbudowanej pamięci dla takiego urządzenia jest pod dostatkiem.
Kupiłam 2 tygodnie temu PocketBook Touch HD 3.
Jak na razie jestem bardzo zadowolona.
Mam pytanie, czy ten czytnik można ładować tylko przez USB w komputerze?
Czy mogę podłączyć do wtyczki ładowarki telefonu? Bo nie wiem czy się coś nie zepsuje?
Spokojnie możesz podłączyć. Czytnik, podobnie jak smartfony, ma wbudowany w sobie układ regulujący prąd ładowania - jeśli podepniesz “zbyt mocną” ładowarkę, to elektronika odpowiednio obniży i dostosuje parametry.