Ogólny zarys problemu wygląda następująco: dwa identyczne telefony z dwoma identycznymi ROM-ami, tyle że na jednym nagle zanikła opcja dodania odcisków palców.
Zaczynając, miałem miui 6.5.12 (chociaż odpalało sie jako 7, nie wiem na jakiej zasadzie to działa) i przez niemal 2 lata czytnik linii działał bez zarzutu, tak samo jak system. Jednak po aktualizacji do miui 9 (wedle poradnika https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/) nastąpiła niemała niespodzianka. Mianowicie na jednym z telefonów wszystko wgrało się prawidłowo, a drugi telefon ma jakiś humorek. Skubany nie znajduje czytnika linii papilarnych (jeżeli chcecie wskazać uszkodzenie fizyczne, poproszę o jakąś apkę którą mogę sprawdzić czy czytnik działa/jest).
Na screenach poniżej widać że wersja jest ta sama. Wszystkie zipy (ROM’y) były wgrywane te same. Na telefonie z humorkiem dodatkowo przeinstalowałem nakładkę jednak dalej nic. Jak widać w ustawieniach telefonu z humorkiem nie znajduje się nic o odcisku palca. Jakieś pomysły? Najlepiej nie polegające na oddaniu do serwisu (przy ostatniej próbie salon który został mi polecony przez sklep MI odpowiedział że nie serwisują xiaomi)
Wejdź w pozycję “Czytnik odcisków palców” i zrób autotest.
Próbowałeś innej wersji ROM ?
Czasami pomaga zflashowanie oficjalnego ROM dodanie odcisku i usunięcie, a potem ponowne odblokowanie BL , full wipe i zflashowanie Miui Polska.
O, nie zgadłbyś. Na oficjalnym też nie działa. Wgrałem poprzednią wersje i działa. Jakies pomysły dlaczego na jednym działa nowa wersja, a na drugim nie?
Redmi 3 pro używa różnych czytników linii papilarnych, być może trafiło że ten konkretny model nie ma sterowników czy coś takiego w nowym oprogramowaniu.
Swoją drogą jest pełno błędów software skoro to są te same zipy.
Zrób pełen czysty flash, z “wipe” od system po cache i dopiero wgraj MIUI.eu