Czyto moduł RAM do wymiany, czy może inna usterka? Memtest86

Dlatego napisałem, że to :

1 polubienie

W liście QVL modelu pamięci które posiadasz są następujące chipsety:

Natomiast w modelu „tylko Intel” (bez X na końcu nazwy modelu) wygląda to tak:

I jest tam twój model płyty.

Oczywiście to nie znaczy że wybrałeś zły model. Po prostu wybrałeś model „Intel i AMD” a nie „tylko Intel” i powinien on działać bez żadnych błędów. Producent nie testuje każdej możliwej płyty bo to niemożliwe/czasochłonne.

Gdyby był on niekompatybilny z twoją płytą to od początku by na niej nie działał/działał z błędami, więc również jestem zdania, że:

1 polubienie

… a jednak :wink:

Zrzut ekranu 2025-02-25 195159

Pytanie tylko, na jaki towar ci wymienią. Czy dostaniesz identyczny model, czy może jakiś inny podobny bo nie będą mieli twojego na stanie.

Jeśli byś dostał model bez X w nazwie, to w sumie byłoby to na plus.

X
Już leży na stole i czeka aż mi się z fotela zachce wstać :thinking:

Wstałeś z tego fotela już? :grin:

Potwierdzam. Kości były uszkodzone. Obecnie te które otrzymałem w zamian, nie powodują Bluescrenów, a w MemTest bez Errorów po 10 minutach.
Uszkodzone waliły errorami po 2 sekundach.
Dla pewności, jak już dostanę kolejne, wrzucę Memtest na całą noc.

Czy orientujesz się jaki był producent kości pamięci w poprzednim zestawie, a jaki jest w obecnym? Np. Hynix, Infineon lub jeszcze jakiś inny?

Sprawdzisz to np. w CPU-Z. Teraz pamięci są obudowane radiatorami więc trudno to sprawdzić nie demontując ich.

Nic tam nie widzę.
Podaj jakiś inny sposób, ale jedyne co mogę sprawdzić, to pochodzenie tych nowych. Stare już pojechały.

Zrzut ekranu 2025-03-02 153508

Zakładka SPD

Zrzut ekranu 2025-03-03 010347

OK, jak widać, producentem jest Samsung.

Ciekawe czy w starych był inny producent i przez to były problemy. Albo może był taki sam. Tego się nie dowiemy.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.