BSODy męczą mnie od dłuższego czasu.
Test Memtest86 wykazał to co na screenie.
Przerwałem test, bo sypało się tego dość dużo.
Czy to uszkodzony RAM, czy może inny element w PC ?
Testy wykonywałem na stockowych ustawieniach BIOS. (wyłączone XMP) Każdy moduł osoby test.
Mam cztery moduły. Jeden moduł nie wykazuje błędów.
Memtest służy do testowania RAMu, ale …
Na końcu czerwonego tekstu jest „CPU” i trochę to zastanawia.
Nie miałem czasu żeby przyjrzeć się tej aplikacji.
G.Skill Trident Z RGB DDR4 3200MHz
Razem 64GB 4 moduły
Jest opcja XMP i wtedy działają na 3200MHz
Nie kręciłem tych pamięci. Ta pojemność dla montowania wideo, choć i tak lekko przesadzona.
Intel i9-9900K
Asus Maximus X Formula
Masz 16 CPU, precyzyjniej twoja jednostka ma 16 wątków. Ten program mocno wykorzystuje procesor i pamięć, dlatego w trybie domyślnym pracuje każdy wątek po kolei czy w jakiejś sekwencji. Prawdopodobnie pozwala to nagrzewać cały rdzeń w miarę równomiernie. W ustawieniach możesz wymusić by pracował tylko jeden rdzeń, wybrany.
Jeżeli pracujesz z linuxem to „spisując” te uszkodzone obszary jesteś je w stanie wyłączyć z użycia jako parametr badmem kernela. Na dłuższa metę czeka cię wymiana pamięci.
Powiedzcie mi jeszcze jedno - to jest traktowane jako para i gdy jedna jest sprawna, a druga uszkodzona, to wymienią całość ?
Czy może tylko sztukę ?
W szoku jestem bo na cztery kości kupione i zamontowane w tym samym czasie, padły trzy.
Myślałem, że to niezniszczalne.
Różnie z RAMem bywa. Jak miałem procki (i jednocześnie RAM) podkręcony na lga775 to kości padały jak muchy XD nie od razu oczywiście ale co któraś kość okazywała się padnięta po jakimś czasie. O dziwo najdłużej chodziło chyba OCZ i jakieś pojedyncze Goodramy.
Aktualnie na domyślnych ustawieniach ramy w 3 kompach chodzą bezbłędnie.
// PS. Może to jakaś felerna partia?
Myślę, że moduły mogą być sprawne. Po prostu kupiłeś pamięci pod AMD, które mają problem z działaniem w trybie dual i ze sobą razem na intelu. W płycie z Ryzenem mogą działać poprawnie.
Pewnie wyszły zaraz po pamięciach nowe procesory Ryzen, to i dodali dopisek kompatybilne żeby ludzie kupowali śmielej. Nie ma tu przeciwskazań do Intela.
Jeśli mnie pytasz, to tak, i ręcznie i z profili. Działa poprawnie jak wsadzę jedną, dowolną sztukę. RAM ma problem z dualem. Zresztą zjawisko problemów z kilkoma sztukami pamięci jest całkiem częste.
Możliwe, że tutaj podobnie, dlatego radziłem, aby wsadzał kolejno.
Zwykle podczas testów wygląda to tak, że wsadzasz 1 jest ok. kolejną sypie błędy, albo dopiero jako 3 się wali. Ale wsadzisz tą 2 czy 3 zamiast 1 i jedna czy dwie idzie ok, a ta pierwsza w parze kolejnymi daje błędy.
Test na 4 modułach walił błędami.
Następnie wykonałem test po jednym module na płycie.
Trzy kolejne moduły sypały błędami.
Ostatni moduł RAM nie pokazywał błędów.
Test z włączonym XMP i bez XMP. Wynik taki sam. XMP podkręca pamięć do 3200, czyli tak jak podaje producent.
Ja na tych pamięciach siedzę od prawie dwóch lat. Prawie, bo kilka miesięcy brakuje, a i dobrze, bo bym gwarancji nie miał. Do tego czasu nie miałem z nimi problemów czyli nie trafiały się dwa razy w tygodniu BSODy.
Pamięci jadą już do serwisu i tam mają wykonać test.
Dam znać co jest grane.
Dręczenie tych modułów nie ma sensu, problem rozwiązuje wymiana na kompatybilne z Intel.
Bo:
XMP (intel) vs. EXPO (AMD): XMP: parametry zoptymalizowane pod kontroler Intela. EXPO: zoptymalizowane pod Ryzeny, np. mniejsze opóźnienia przy komunikacji z Infinity Fabric.
Moduły z profilem XMP mogą działać na AMD, a te z EXPO na Intelu, ale nie zawsze gwarantuje to pełną stabilność.
Topologia płyty głównej (Daisy Chain vs. T-Topology):
Intel często stosuje T-Topology, co sprzyja obsłudze czterech modułów RAM. AMD preferuje Daisy Chain, co jest bardziej wydajne dla dwóch modułów RAM o wyższych prędkościach. Jeśli planujesz obsadzić wszystkie cztery sloty, lepiej sprawdzić, która topologia jest używana na płycie głównej.
Kompatybilność wynikająca z optymalizacji firmware:
Uniwersalnym wyborem będą moduły obsługujące oba profile, ale wtedy warto sprawdzić listę QVL (Qualified Vendor List) producenta płyty głównej.
Nawet jak trafisz na moduły dedykowane innej platformie a jednak działające u Ciebie, to i tak może to owocować jakimiś problemami przy specyficznym zastosowaniu. Czyli będzie walić błędy np tylko w jednej gierce / programie.
A wiedząc, że masz Intela przeczytałeś to ?
Bo to jest właśnie na stronie producenta.
The Trident Z RGB (For AMD) series is tested for AMD platform compatibility. Check memory compatibility for your motherboard with the RAM Configurator tool, or check the QVL for a list of compatible motherboards with this memory kit.
I ten fajny tekst:
Usage in any manner inconsistent with manufacturer specifications, warnings, designs, or recommendations will result in lower speeds, system instability, or damage to the system or its components.
„Użycie w jakikolwiek sposób niezgodny z specyfikacjami producenta, ostrzeżeniami, projektami lub zaleceniami spowoduje …”
Takie ostrzeżenia to znajdziesz nawet na maszynce do golenia.
Powtarzam - trzy moduły sypią błędami, a czwarty nie podaje błędów.
To pokazuje, że jest to raczej wada/usterka, a nie wynik źle dobranego modelu pamięci.