Dane w tabelkach na stronie www


(Darom82) #1

W jaki sposób na mojej stronce jakoś fajnie zamieścić miejsce na logowanie i rejestrowanie użytkowników pod niebieską belką z imieninami ?

http://www.history.is.net.pl/?historia - Czy zrobić jakieś delikatne tylko tło czy ramke z miejscem na logowanie i rejestracje ?

Powiedzcie mi też prosze w jaki sposób zrobic tutaj: http://www.history.is.net.pl/users.php - tak, żeby te dane były w takich tabelach jak Tutaj

Jak to zrobić u mnie nastronce te: Lp. Użytkownik Email Gadu-Gadu Miasto

I pod tym, żeby zapisywały mi się odpowiednie dane. Czy może ktoś pomóc mi to zrobić ?

Bo teraz jest bez tych tabelek: http://www.history.is.net.pl/users.php

Plik users.php wyglada tak:

<?php

$user=array();

foreach(scandir('db') as $file){

   if($file!='.' and $file!= '..'){

      include('db/'.$file);

   }

}

echo "

| $name | \"\" | "; if($data['gg']){ echo "\"\" | "; } if($data['skad']){ echo "$data[skad]"; } echo " |\n"; ?[/code]


(Drobok) #2

Po table przed pętlą daj:

echo "nickmailggMiasto";[/code]

A co do kolorów tabelek, zrób se licznik w pętli, i potem sprawdź czy licznik jest parzysty ( x%2), i nadaj odpowiednią klasę dla tr. W pliku css nadajesz styl dla parzystych i nieparzystych. Dla całej tabeli daj id, w css dajesz border: x. a dla tego co ci dałem daj jeszcze inną klasę i w css znów wygląd dla tego id.


(Darom82) #3

A możesz mi powiedzieć jak to zrobić drobok?


(Drobok) #4
<?php=array();scandir('db') as $file){   if($file!='.' and $file!= '..'){      include('db/'.$file);   }

(Darom82) #5

drobok zrobiłem tak jak napisałeś ale zamiast strony wyrzuca mi błąd:

Parse error: syntax error, unexpected T_IF, expecting ',' or ';' in /home/users/history/public_html/users.php on line 15

<?php

$user=array();

foreach(scandir('db') as $file){

   if($file!='.' and $file!= '..'){

      include('db/'.$file);

   }

}

echo "

| nick | mail | gg | Miasto |
| $name | \"\" | ";else echo " |
| $name | \"\" | " if($data['gg']){ echo "\"\" | "; } if($data['skad']){ echo "$data[skad]"; } echo " |\n"; ?[/code]

Co tu jest nie tak ?


(kostek135) #6

i w css

#tabelka tr:nth-child(2n) <-definicja koloru parzystych elementów

#tabelka tr:nth-child(2n + 1) <-definicja koloru nieparzystych elementów

echo "$name"[/code]


Brakuje średnika na końcu.



UPDATE

Od siebie jeszcze zaproponuje pseudoselektor nth-child przykładowe działanie

[code]

| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |


(Darom82) #7

Poprawiłem już http://www.history.is.net.pl/users.php ale nie rysuje mi tych ramek wokół tych danych i niema Lp (liczby pojedynczej)

Możecie mi jakoś w tym pomóc ?


(Drobok) #8

Lp to liczba porządkowa, nie ma ramek bo nie masz css. @ kostek135 , fajne, człowiek uczy się całe życie ;]

Nie rysuje, ani nie masz żadnego wyglądu bo nie dałeś css :stuck_out_tongue: A co do liczby porządkowej.

<?php=array();scandir('db') as $file){   if($file!='.' and $file!= '..'){      include('db/'.$file);   }

(Darom82) #9

drobok nie działa bo wyrzuca mi błąd zamiast strony:

Parse error: syntax error, unexpected T_INC in /home/users/history/public_html/users.php on line 20

http://www.history.is.net.pl/users.php


(kostek135) #10
licznik++;

brakuje $ przed nazwą zmiennej for god sake, zaopatrzcie się w jakiś porządny edytor php sprawdzający składnie :stuck_out_tongue:


(Drobok) #11

Ja nie korzystam z edytorów, pisze w znaczniku code na tym forum co tylko najważniejsze śmieci wyświetla ;]


(Darom82) #12

Jest teraz "Lp" ale nie wyswietla numerkow kazdego uzytkownika w kolejnosci, czyli np.

1 Darom

2 drobok

3 kostek135

4 itd.

Jak zrobić żeby mi tak odliczało ? I nadal niemam tej tabelki i nie wiem jak ta tabelke zrobic ?

http://www.history.is.net.pl/users.php


(kostek135) #13

Przejrzałeś chociaż raz ten skrypt próbując zrozumieć co on robi, czy wklejasz raczej bezmyślnie. Nie jest to złośliwa uwaga, tylko troska o bezpieczeństwo, każdy na dobrą sprawę może ci dowolnego backdoora w kodzie zostawić.

foreach($user as $name=>$data) {

   echo "$licznnik$name";

[/code]

$licznnik, powinno być $licznik


(Drobok) #14

Same literówki, chyba trza będzie się w końcu wysilić i odpalić jakiegoś programa ;]

Btw next time jak wlepisz coś bezmyślnie to dodam do tego skryptu linijkę usuwającą zawartość twojego serwera ;]

Apropos w twoim css ma być tab a nie table !!


(Darom82) #15

Już sobie to poprawilem i wyglada to tak: http://www.history.is.net.pl/users.php

Dlaczego gdy robie sobie ta tabelke to zmienia mi kolory w kontaktach: http://www.history.is.net.pl/index.php?kontakt

Niewiem dlaczego tak sie dzieje, mozecie mi w tym pomoc zeby tak nie bylo ?


(kostek135) #16

Nic ci nie zmienia. W źródle index.php?kontakt w inputach masz

style="width: 325px; height: 100px; background-color:#FFCCFF"/>

a takie zaawansowane narzędzie graficzne jakim jest ms paint, mówi mi iż faktycznie jest to odcień różowego. Zamiast machać rękoma sprecyzuj pytanie - co nie działa.


(Darom82) #17

kostek135 nie wiem czemu zmienilo mi kolory w kontaktach, ponieważ teraz mam tak:

pyk.png

A powinienem miec tak:

piki.png

Dlaczego tak sie dzieje i jak to poprawic zeby było dobrze, bo jedynie w pliku style.css dodałem takie dane dla mojej tabelki http://www.history.is.net.pl/users.php :

table {

    background-color: #DEE3E8;

    border: 1px solid #5E7388;

    border-collapse: collapse;

    color: #5E7388;

    empty-cells: show;

    margin: 3px auto;

    outline: 2px solid #5E7388;

    width: 90%;

}

td {

    border: 1px solid #FFFFFF;

    margin: 0;

    padding: 0;

    text-align: center;

}

tr.gora td {

    background-color: #B7C1CA;

    background-image: url("http://www.forumweb.pl/templates/phpbbSilver/images/cellpic3.gif");

    background-position: left bottom;

    background-repeat: repeat-x;

    font-weight: bold;

    padding: 3px;

}

Prosze o pomoc w tej sprawie .


(kostek135) #18

@drobok ci pisał, żeby w CSS, nie

table { ... }

tylko

#tab { ... }

bo odwołujesz się do wszystkich tabelek, a nie do konkretnej o id tab. Tak samo zmiast

td { ... }

dajesz

#tab td { ... }

Radzę poczytać czemu te style nazywają się kaskadowymi.

UPDATE zamiast robić tę bezsensowną klasę góra, istnieje taki bajer jak first-child(). Proponuje też poczytać co to są klasy i kiedy je używać.


(Darom82) #19

Mam dwa pytania do Ciebie kostek135 :

1.

Mam zrobione obecnie to tak, natomiast z first-child() nie wiem jak to zrobic. Mozesz mi w tym pomoc ?

#tab {

    background-color: #DEE3E8;

    border: 1px solid #5E7388;

    border-collapse: collapse;

    color: #5E7388;

    empty-cells: show;

    margin: 3px auto;

    outline: 2px solid #5E7388;

    width: 90%;

}

#tab td {

    border: 1px solid #FFFFFF;

    margin: 0;

    padding: 0;

    text-align: center;

}

tr.gora > td {

    background-color: #B7C1CA;

    background-image: url("http://www.forumweb.pl/templates/phpbbSilver/images/cellpic3.gif");

    background-position: left bottom;

    background-repeat: repeat-x;

    font-weight: bold;

    padding: 3px;

}
  1. Wiesz może w jaki sposób zrobic tak, żeby w tabelce te pola Lp., nick, mail, gg, miasto byly koloru #86AED7

Natomiast pozostale pola z danymi uzytkownika były koloru taiego: #4684C1

Da sie te pola jakos zwężyć żeby były takie dopasowane jak Tutaaj ?

U mnie są za szerokie: http://www.history.is.net.pl/users.php


(kostek135) #20

Po pierwsze, nie kieruj pytań do mnie na forum każdy kto wie może odpowiadać.

Po drugie, to:

tr.gora > td {

    background-color: #B7C1CA;

    background-image: url("http://www.forumweb.pl/templates/phpbbSilver/images/cellpic3.gif");

    background-position: left bottom;

    background-repeat: repeat-x;

    font-weight: bold;

    padding: 3px;

}

zmień na:

#tab tr:first-child td {

    background-color: #B7C1CA;

    background-image: url("http://www.forumweb.pl/templates/phpbbSilver/images/cellpic3.gif");

    background-position: left bottom;

    background-repeat: repeat-x;

    font-weight: bold;

    padding: 3px;

}

Po trzecie, zaopatrz się w operę. Ma taki fajny debugger kodu HTML/JS znany pod nazwą Dragonfly. Po najechaniu na tę kopertę od maila stwierdza, iż obrazek jest o wysokości 33px, zatem całość dopasowała się wysokością do najwyższego (największego wertykalnie) elementu (pomniejsz krawędzie obrazka). Ponadto co do kolorów:

#tab tr:first-child td

odpowiada za wygląd pierwszego od gór wiersza, zmień zatem background na ten który tam chciałeś.

#tab td

odpowiada za kolor wszystkich wierszy, ale, że występuje wcześniej pierwszy element zostanie przedefiniowany przez pseudo klasę first-child. A reszta pozostanie z tym co miała.