Darknet a anonimowość i bezpieczeństwo

Witam

Chcę przeglądać Darknet, głównie w celu przeglądania forów z wyciekami danych gdyż interesuję się bezpieczeństwem. Zależy mi głównie na bezpieczeństwie (priorytet) i anonimowości. Chodzi o to, że internet udostępniam ze smartfona na laptop i obawiam się by nie złapać na te urządzenia szkodliwego oprogramowania, które np zaszyfruje mi dane lub narobi innych szkód.

Czy bezpiecznie będzie jak wyjmę z laptopa dysk na czas korzystania z darknetu a laptop uruchomię z płyty DVD z systemem Tails? Czy są jakieś lepsze darmowe rozwiązania?

• Nie przegląda się takich rzeczy, używając swojej sieci.
  • Używa się systemu operacyjnego w trybie live, i tak skonfigurowanego by falsyfikował fingerprinty, nie dawał dostępu do UEFI i nie umożliwiał obsługi js inaczej niż na żądanie.
  • Na każdym kroku są honeypoty, więc na Twoim miejscu odpuściłbym temat.

Nikt Ci nie pomoże bo taka wiedza jest problemem w walce z pedofilią, przestępczością zorganizowaną, szpiegostwem, terroryzmem itd.

1 polubienie

Wynajmij sobie gdzieś wirtualną maszynę z GUI i połącz się z nią zdalnie uważając żeby nie udostępniać żadnych zasobów z twojego komputera.
Wtedy to nie będzie twój problem.

1 polubienie

Można użyć Kasm Disposables

Tutaj jest demo: Kasm: Demo

1 polubienie

Do analizy wycieków, exploitów itp. nie jest potrzebny Darknet.

Do przeglądania potrzebujesz TorBrowser, trochę znajdziesz np.tutaj.
Masz opis jak używać cebuli. Ale i tak warto postawić do tego wirtualną maszynę.

1 polubienie

Dziękuję za informacje. Widzę, że temat jest dość złożony i są różne punkty widzenia.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.