Darmowa apka do backupu na Androida?

Szukam aplikacji, którą zrobię backup sms-ów, kontaktów, zainstalowanych aplikacji (w tym jednej z prywatnego źródła, nie mam już dostępu do pliku instalacyjnego), zapisanego postępu w grach i ogólnie wszelakich ustawień. Fajnie też, jakby miała polskie menu. Nigdy wcześniej nie robiłam backupu danych ze smartfona, a potrzebuję przywrócić go do ustawień fabrycznych

Jedną apką nie wiem czy ogarniesz, ale kilkoma - pewnie.
SMS Backup & Restore do SMS i połączeń.
Kontakty najlepiej zsynchronizować z kontem Google
Aplikacje - ADBAppControl
Postęp w grach i wszelakie ustawienia - z tym może być problem.

1 polubienie

Kopia zapasowa na koncie Google, to samo w Samsung Cloud (lub stosownym odpowiedniku - jeśli producent telefonu coś takiego oferuje - sprawdź).

Pliki osobiste, tzn. zdjęcia, dokumenty, pobrane, video w łatwy sposób przeniesiesz na komputer przez bluetooth, wifi (udostępnianie plików Windows + CX File Exproler) lub po kablu USB (przesyłanie plików). Bez sensu jest pchanie tego przez chmurę.

Najważniejsza rzecz - jeśli używasz dwustopniowego logowania na koncie Google, koncie Samsung (lub odpowiedniku) dodaj zapasowy numer telefonu, zapasowy adres email oraz obowiązkowo pobierz kody zapasowe.

Odnajdź PIN do karty SIM - jeśli takie zabezpieczenie jest obecnie włączone.

Skonsoliduj, że tak powiem kontakty w jednym „zródle”/miejscu, to znaczy przerzuć i uporządkuj wszystkie kontakty i jako źródło ustaw konto Google. W innym przypadku (karta sim, telefon, google), może zrobić się lekka kaszana, śmierć, <…> i zniszczenie :joy:

Wyekportuj też kontakty do pliku - w razie WU.

Powodzenia!

1 polubienie

Slyszales o czyms takim, jak KDE Connect? Jesli chodzi o przesylanie plikow to ostatnio bylo to zbugowane, ale naprawiono. Jest tez klient dla Windows, a nawet iOS. na moim kanale jest playlista z 7 odcinkami i bedzie jeszcze 8 za jakieś 2 tyg. Wlasnie nt. Wersji iOS.

1 polubienie

Nie słyszałam. Mogę prosić odnośnik do tych odcinków dla Windows? (używam Windows7)

(1) KDE Connect - YouTube

Te filmy pokazują przesyłanie plików z tel. na kompa, bo na odwrót jeszcze zbugowane było. Odc. #8 pokaże przesyłanie w obie strony i aplikację na iOS. Zasubskrybuj sobie, jak chcesz, by tego nie przegapić, jeśli ci się to spodoba.

Poza tym, KDE Connect pozwala na kopiowanie tekstu pomiędzy telefonem, a komputerem, dwoma komputerami i wiele więcej - naprawdę bomba!

1 polubienie

@betmariss

Już jest #8 odcinek nt. KDE Connect’a.

@krystian3w Dlaczego dislike’ujesz któryś z moich postów? Próbuję pomóc, a tu co?

1 polubienie

Co to ma wspólnego z tematem?

Przeczytaj moje wcześniejsze posty, a dojdziesz do tego

Umm, co ja pisze tu!
Pomyliłem chyba wątki!
Ehh, pomyłki się zdarzają.
Sorry za zamieszanie.

Co do backupu SMS ów to @marcin82 opisał kopie na koncie Google o kilka info.

Czasami lepiej się nie odzywać, niż pisać dla samego pisania.

Te wątki u mnie były obok siebie o przez to