Cześć,
Szukam chmury, której będę mógł wykorzystywać w pracy. Przyjmujemy sprzęt do naprawy i przed robimy zdjęcia. Chciałbym żeby te zdjęcia automatycznie szły w chmurę.
Nie musi być duża przestrzeń dyskowa(2gb wystarczy).
Najważniejsze - musi być darmowa.
Darmowa wersja 10 GB jest dozwolona do używania w firmie?
Nie widzę tam nigdzie zakazu używania w firmie.
Dropbox nie wyklucza wykorzystania komercyjnego z darmowym kontem.
Może mega.nz? Dostępne 50GB darmowej przestrzeni, szyfrowane.
Zobacz jeszcze tutaj: https://www.cloudwards.net/the-top-5-cloud-companies-with-large-free-service-plans/
Google w wersji darmowej w licencji ma zapis o braku możliwości komercyjnego użytku.
No więc tak::
- Dropbox:: dobry dowcip; wszystko super do chwili uploadu pliku > 2GB. Bardzo nie user-friendly support; rzekomy SmartSync to ściema; drogi
- Mega.nz:: faktycznie responsywny UI; dobry support (RT < 1h); tani; rzeczywiste ACL.
- GDrive:: dobry ale drogi
Ja mam inne roZwiązanie:: NAS + ownCloud (chociaż to ■■■■ nad shity).
Wymaga szybkiego i stabilnego internetu żeby był przydatny, wymaga sporych kosztów na początek (zakup hardware’u) i utrzymywania go (rachunek za prąd). Więc to nie jest rozwiązanie.
To nie można ownclouda postawić na wykupionym serwerze tylko od razu na swoim?
Jasne, że można, nawet na darmowym serwerze na cda postawisz ownclouda. I tylko tyle że postawisz
Nie rozumiem tego zdania. Mógłbyś to inaczej napisać, albo użyć jakiegoś argumentu?
Chodzi o to , że owncloud do poprawnego działania chodzi mi o wydajne działanie potrzebuje specyficznej konfiguracji serwera, co na współdzielonych rzadko się zdarza. Do tego jest potrzebny vps lub dedyk, jeśli taki serwer miałeś namyśli to się zgadzam, a jeśli chodziło ci o współdzielony to już nie.
PCloud, 500gb za 20 zł/mc. Każdą firmę na to stać
PCLOUD:: fajna ściema ta chmura. Wszystko ok do momentu próby wgrania pliku >= 2GB. Obcijnają transfer od 1GB wzwyż