Darmowe oprogramowanie na używane komputery dla szkół

Czy ktoś ma informacje na temat darmowego oprogramowania na używane komputery dla szkół Windows 98, 2000?

Zdaje się,że chodzi mu o licencję,wiele programów darmowych jest pobierana przez jednego użytkownika i instalowana na jednym komputerze,wiem,że firmy muszą płacić podatek,od dobra nabytego,nawet za korzystanie z freeware,ale jak jest ze szkołami o to by musiał spytać jakiegoś prawnika,bo zwykle te oprogramowanie może pobrać każdy,np.

Celestia - program astronomiczny

Atol - Open Sourcowy Menager plików

Maxima - program matematyczny

Programy pokazujące zjawiska fizyczne

Mozliwość nieodpłatnego zainstalowania licencjonowanego

systemu operacyjnego MS Windows 98SE

lub MS Windows 2000 P na nabywanych przez szkoły

komputerach uzywanych

Wykupienie licencji zbiorczej,umożliwiającej legalne zainstalowanie Windows na wielu komputerach,Windows to produkt komercyjny,tu szkoła,która chce to zrobić musi chyba pytać Microsoft

Większość licencji freeware uwzględnia, że produkt jest darmowy dla użytkowników domowych i instytucji naukowych (szkół).

No niestety nie jest tak różowo… Moja szkoła przy zakupie systemów musiała płacić, co prawda miała jakąś tam zniżkę i dofiansowanie z UM, ale notabene systemy operacyjne Windows dla szkół darmowe nie są (a przynajmniej jakiś czas temu nie były).

Słyszałam, że itnienje taka możliwość, jeśli ma się protokół przekazania komputerów np. z banku, ale nie znam szczegółów.

Chyba najlepiej dowiedzieć się u źródła ;]

http://www.microsoft.com/poland/feedback/default.mspx

Właściwie jest coś takiego jak Windows XP free dla szkół ale jak mi wiadomo (z mojej szkoły ) wraz z komputerami był dołączony Windows… :smiley:

Złączono Posta : 25.09.2005 (Nie) 19:38

Właściwie jest coś takiego jak Windows XP free dla szkół ale jak mi wiadomo (z mojej szkoły ) wraz z komputerami była dołączona płyta od Windowsa (taki prezent od firmy) :smiley: