jako niespecjalista w tych sprawach chcialem spytac o program antywirusowy darmowy, ktory bedzie wystarczajaco chronil mojo komputer.
Uzywalem Avast, ktory mi sie nie spodobal za bardzo, a byc moze to ja zle sie nim poslugiwalem.
teraz znalazlem na jakims rankingu ze na drugiej pozycji jest Active Virus Shield - no i zainstalowalem, produkt AOL, na silniku Kaspersky’ego, bardzo mi sie podoba, sam sie uruchamia, sam robi update, dziala rezydentnie.
pytanie tylko czy taki program skoro darmowy moze byc faktycznie skuteczny?
wczesniej uzywalem duzego popularnego pakietu do ochronyutera (antywirus, firewall, internet security i nawet narzedzia optymalizujace dysk itp.) -
jednak teraz czuje sie swietnie ze uzywam czegos legalnie bo i za darmo…
… żaden antywirus nie zapewni Ci 100% ochrony… do tego potrzeba dodatkowo firewall’a i mózgu użytkownika… bo wiesz jak będziesz wchodził na “byle jakie strony” (każdy wie o jakie chodzi) to nałapiesz jakiegoś świństwa…
Używam go praktycznie od początku mojej przygody z komputerem i jestem zadowolony. Działa w tle, sam pamięta o aktualizacjach i ma ochronę heurystyczną. Jedyne co mnie w nim denerwuje to fakt, iż przypomina przy aktualizacjach o możliwości zakupu płatnej wersji, która daje więcej możliwości.
lepiej mieć wersje pudełkową antywirusa z bajerami niż np.: samego avasta, który jest samym antywirusem (choć czasem darmówki się lepiej sprawdzają niż kupne)
Myśle że kaspersky powienien cie zadowolić - je troche pamięci ale nie musisz instalować żadnego firewalla żeby komp był bezpieczny, tylko nie odpalaj pod żadnym pozorem netu jak masz awasta bo restart jak nic. A z bezpłatnych do dość szybki skuteczny i dobrze chroni system AVG do tego ZoneAlarm zdrowy rozsądek w przeglądaniu i otwieraniu tajemniczych linków i zapomnij praktycznie o wirach.
Od kiedy uczysz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem że kaspersky powinien cię zadowolić - bo jest najlepszy a z bezpłatnych polecam AVG i Zone Alarm.
To chyba mówi samo za siebie
Złączono Posta: 19.11.2006 (Nie) 14:34
Jeśli chodzi natomiast o moje testy antyvirów z przed tygodnia polecam bezpłatnie avire, jest szybka i skuteczna, całkiem nieźle spisuje sie AOL Virus Shield, Natomiast Kaspersky mimo trialu jest rzeczywićie najlepszy szkoda że na miecha tylko :roll: