Darmowy internet radiowy

Witam w moim mieście około200m ode mnie postawiono maszt z darmowym radiowym internetem jest napisane że trzeba posiadać urządzenie radiowe WiFi? ja mam karte sieciową Mervell Yukon 88E8053 PCI-E Gigabite Ethernet Controller czy da rade z ty się połączyć za fre?Czy trzeba coś dokupić?

Niemam pojecia czy cos trzeba jeszcze gdy ja mialem zakladany internet radiowy to wszystko co bylo do tego potrzebne to przyniesli ci operatorzy a mianowice to Jakis modem,kable i inne zeczy ale co do twojego to niewie

Co do polaczenia za fre to janiewiem ale ja zaplacilem 300zł

Kupujesz kartę WiFi

np: http://www.allegro.pl/item165701657_wif … ocja_.html

ps: jak nie wiecie o co biega to nie róbcie zamieszania :slight_smile: Podłączasz i konfigurujesz, żadnych opłat (To nie radiówka - To WiFi)

Z resztą to troche za daleko :frowning: patrz do wikipedii)

Bodzio3 lekturka dla Ciebie:

http://www.resman.pl/index.php/pl/lista__faq/

Nie mówię że u Ciebie musi byc dokładnie tak samo, dokładnych informacji musisz zasięgnąc u dostawcy.

Mam radiówke i mam zamontowaną karte sieciową, jakieś kable no i antena zeby odbierała sygnał bez niej pewnie nie bedzie miał neta !

http://ww6.tvp.pl/840,20070213458940.strona to coś takiego

skontaktuj się z dostawcą tego inetrnetu bo na pewno jakieś uwierzytelnienie będzie tam potrzebne, a przede wszystkim aby się dowiedzieć w jakim standardzie jest nadawny sygnał / a czy b/g lub może n /. Powinieneś to wiedzieć zanim zakupisz jakikolwiek sprzęt do internetu bezprzewodowego, a może wystarczy posiadany przez Ciebie.

Zapewne tu chodzi o Hot-Spot.

A tu dużo nie skorzystasz z neta ponieważ w takich rozwiązaniach jest blokowana większość portów. Poza tym połączenie bywa ograniczone czasowo (certyfikaty stają się nie ważne). Po kilku pobraniach certa w czasie trwania jednej sesji trafiasz na czarną listę i dowidzenie darmowy necie.

Tak się charakteryzuje korzystanie przy standardowych ustawieniach HS, może akurat zdarzyć się inaczej wiec nie traktuj moich słów jako wyroczni :slight_smile:

A co do tego czy wystarczy? Odpal NetStumblera (o ile obsługuję twoją kartę), znajdź SSID tego nadajnika i sprawdź jak mocny sygnał łapiesz.

marek624

Skoro wszystko wskazuje na to, że to jest Hot Spot to standard 802.11a a tym bardziej 802.11n to nie jest i przynajmniej przez najbliższe kilka lat nie będzie. Jeżeli zależy im na większym zasięgu kosztem przepustowości oraz większą dostępnością dla kart WiFi to ustawią na <11Mbit (802.11b). O uwierzytelnieniach w tym przypadku możesz zapomnieć :wink:

ja powiem tak. też mam marvela w laptopie i w linii prostej bez żadnych przeszkód łapie na 100% 200-300 metrów od AP wiem na 100% bo testowałem u kumpla który jest ponad 200m ode mnie a u mnie jest AP. nie jestem adminem ale u mnie sterczy taka tyczka z dookólną anteną

EDIT

w razie gdyby nie śmigło bo za duże zakłucenia to zakup jakąś kartę z zewnętrzną anteną dla laptopa na PCMCIA a dla kompa na PCI bo większość kart na USB nie ma złącza SMA na anteny kierunkowe typu YAGI czy Helikain (nie wiem jak się dokładnie pisze ja mam YAGI na drugim kompie