Witam,
Czytałem wiele tematów na temat oprogramowania do edycji wideo. Poczytałem, obejrzałem kilka opinii na temat programów darmowych i płatnych. Dziś spróbowałem GOM mix pro i na na początku było ok, ale minusem, jest to, że nie można pisać z polskimi znakami, czyli po polsku, więc odinstalowałem.
Dlatego jaki jest wg.Was program darmowy lub płatny (do 200zł). Nie tworzę na co dzień filmów, ale zdarzy mi się, aby zrobić sobie, z rodziny. Mam Movie Maker, ale do filmów nie można dodawać tekstu (nakładanie tekstu na film). Davinci Resolve, czy HITFILM Express, to chyba dużo obciążają kompa, ale nie wiem, jak jest naprawdę.
Zobaczyłem w sklepie Vebo Moavi video editor, i czytałem komentarze, że wszystkim się podoba. Tu czytałem, że film mający 22 min, ładuje się 10 godz, lub ucina film, ewentualnie ma problemy z eksportem do HD.
Co radzicie?
Openshot, Shotcut albo KDenLive
A można w tych programach dodawać napisy do filmów i zapisywać w HD? Openshot też ma złe opinie, a byle g*wna nie chce. A moavi?
Oczywiście, to programy opensource - czyli są kompletnie darmowe i udostępniają kod źródłowy programu - więc nie ma ograniczeń na jakość tworzenia filmów.
Dodawanie napisów jest jedną z podstawowych operacji edytora video, dlatego tylko nieliczne go nie mają, a z tego co wiem te powyżej nie zaliczają się do nich.
A co sądzisz o moavi? Faktycznie openshot po zainstalowaniu, ciężko chodzi?
Sam spróbuj, jest darmowy, mi nie sprawiał problemów.
Moavi nie używałem, bo płatny.
Sorki, że zadaje pytanie jak upierdliwy gość, a jak jest z shotcut? Widziałem, że też sporo ludzi ten program poleca.
SHOTCUT - jest dobry i intuicyjny. Ja go używam. Polecam.
Shotcut mi się spodobał i ten program wybrałem, ale na razie wersję portable:) Ale OpenShot nie spodobał mi się.
Ja używam Movavi i jest spoko. Szkoda, że nie obsługuje 4K.