Szukam notatnika online, w którym szybko i wygodnie można tworzyć i edytować notatki oraz je udostępniać, ale tylko do odczytu. Przydałaby się również możliwość pogrubiania tekstu, bo potrzebuję czasem coś wyróżnić. Potrzebuję wersji online dostępnej w przeglądarce www na PC oraz aplikacji na Androida.
Google Keep byłby super, gdyby nie dwie poważne wady. Po pierwsze często zdarza się, że dopisuję coś do notatki, a to się nie zapisuje i muszę zawsze sprawdzać czy edycja się powiodła. Po drugie nie można udostępnić notatki bez możliwości edycji. Jeśli komuś udostępniam, to ta osoba zawsze może moją notatkę edytować, a że korzysta z nich na telefonie, to zdarza się jej czasem coś niechcący skasować Ponadto, przynajmniej u mnie, dość długo trwa zarówno otwieranie jak i zapis notatki.
Bardzo proszę o przetestowane propozycje, a nie pierwszy lepszy notatnik znaleziony w Google.
A co z Evernote?
A nie wiem, nigdy nie korzystałam. Jeśli działa tak, jak opisałam, to chętnie wypróbuję
A ten Evernote jest tylko po angielsku? Założyłam konto ale kompletnie tego nie ogarniam Utworzyłam notatkę, ale nie wiem jak udostępnić ją konkretnej osobie tak, aby cały czas była synchronizowana z jej telefonem. Jest tylko udostępnienie w serwisach społecznościowych i przesłanie linka…
Na dole po lewej stronie w wersji web jest ikonka użytkownika i Account Settings, tam można zmienić Language na Polski.
Tak, już znalazłam zmianę języka. Problem stanowi to udostępnianie. Tak aby osoba, która ma aplikację Evernote na swoim telefonie miała szybki dostęp do tej notatki. W ogóle nie znajduję tam takiej opcji… Chciałabym móc udostępniać tę notatkę wybranym osobom tak, jak w Google Keep, czyli aby miały do niej dostęp z poziomu aplikacji, tylko żeby nie mogły jej edytować.
Onenote
Już sprawdzam to OneNote, ale na pewno osoba, której udostępnię tę notatkę będzie miała do niej szybki dostęp z poziomu aplikacji na telefonie, a nie tylko odnośnik do otwarcia w przeglądarce? Ciężko wywnioskować, a z opisu wygląda, jakby ktoś miał dostać tylko link…
No nie znalazłem jak notatkę udostępnić w aplikacji, tylko link do edycji lub nie
A co z dokumentami Google. Co prawda to edytor tekstu i jest bardziej rozbudowany od Keep, ale możesz sobie udostępnić jak Ci się podoba, do edycji, do podglądu, wspólna praca, na maila, link, aplikacja itd.
Podejrzewam, że z edycją dokumentów Google byłoby podobnie jak z Google Keep, bo jedno i drugie od Google, ale w sumie nie sprawdzałam jak to działa. Raczej wolałabym coś prostego. Nie potrzebuję wspólnej pracy, tylko aby ktoś mógł sobie łatwo na telefonie tę notatkę przeczytać i aby ona była cały czas aktualna, bo często coś dopisuję lub zmieniam o różnych porach. Podobno otwieranie odnośnika wysłanego mailem jest uciążliwe, a aplikacja Google Keep zapewnia znacznie prostszy i szybszy dostęp do tej notatki na telefonie, także w momencie, gdy ktoś jest chwilowo offline. Priorytetem jest łatwy i szybki dostęp z telefonu, bez zbędnego przeklikiwania się, szukania czy grzebania w jakimś menu.
No i właśnie tak można udostępnić w dokumentach Google. Dajesz komuś link i tyle. Otwiera go w przeglądarce na pc, na mobile albo w aplikacji. Warto sprawdzić, być może się nada.
Tzn. chodzi o to, aby ktoś sobie uruchomił aplikację i od razu widział tę notatkę. Podawanie odnośnika nie ma sensu.
Kiedyś z ciekawości skorzystałem z notatnika online:
https://www.calmlywriter.com/online/
W preferencjach można dużo poustawiać i nawet dołożyć rozszerzenie:
W Firefoxie też działa, ale nie wysyłałem url notatek, tylko zapisywałem na dysku. Tylko szkoda, że nie po polsku. Można zapisywać na GoogleDrive, czy gdziekolwiek. Można dodawać zięcia i inne cuda.
Polecam OneNote - sam korzystam. Względem tego o co pytałaś - nie, osoba która otrzyma link odpali aplikację na Smartfonie a nie przeglądarkę (bo udostępniasz danemu ADRESOWI EMAIL podpiętemu pod OneNote osoby której to udostępnisz więc ona widzi to w aplikacji w notatkach sobie udostępnionych. Webowa wersja otworzy się na komputerze jeżeli nie ma na nim zainstalowanego OneNote.