Czy istnieje program, którego możnaby używać jako odpowiednika Corel Draw?
Mam zajęcia z grafiki w Corel’u i chciałbym sobie trochę poćwiczyć w domu ale nie mogę znaleźć programu, który pozwalałby na edycję plików CDR. Póki mieliśmy zajęcia z Photoshopa, używałem GIMP’a ale przy Corel’u to odpada.
Oczywiście używanie pirata nie wchodzi w grę - dawno temu postanowiłem zerwać z używaniem piratów i konsekwentnie się tego trzymam. Interesuje mnie program darmowy do użytku domowego.
Na to też jest rada. Trzeba wejść sobie w Inkscapie w “Edit” > “Preferences” > “Input/Output” > “Autosave” (nie wiem jak tam jest po polsku, bo używam angielskiej wersji), ta opcja włącza autosavy, w momencie gdy program się wykrzaczy zostaje stworzona kopia pracy w C:\Documents and Settings<name>, dokumenty z tego automatycznego backupu nazywają się jakoś w stylu newdocument1_(tutaj chyba data stowrzenia pliku, która jest poprzedzielana “_”).svg
A sam program też polecam super mi się na nim działa.
To nie złota łopata, a koparka dla Ciebie. Po 12 latach odpowiadasz? Kurde, w tym czasie autor pewnie i szkołę skończył i studia i dziecka się doczekał…