Darmowy program do zrzutów przewijanego okna?

Przetestowałam. Ze zwykłym oknem folderu sobie radzi, ale prawidłowego zrzutu okna systemowego menadżera zadań ani np. okna z listą zainstalowanych programów (Panel sterowania -> Programy i funkcje) nie potrafię uzyskać. Za każdym razem zrzuty wychodzą jakieś ułomne :frowning: Twój zrzut też miejscami skaszaniony jak widzę, ale u mnie na Win 7 to jeszcze ułomniej wychodzi. Może coś źle ustawiam? Niezbyt dobrze sobie radzę z angielskim menu :frowning: Próbowałam metodę przewijania ustawiać na symulację wciskania klawisza Page Down i na symulację przewijania kółkiem myszy, ale żadnym z tych sposobów nie uzyskałam prawidłowego zrzutu. Albo coś było obcięte, albo nie przewinęło się do końca

Po “trzecie” raczej nie wtyczka.

@betmariss Ten duck raczej odpada, nie ogarnia menadżera.

1 polubienie

Spróbuj czegoś takiego:

Automatyzuje scrollowanie. Jak dobierzesz parametry to masz screen cycuś-glancuś.

1 polubienie

No niestety, tak u mnie wygląda zrzut z okna menadżera zadań: https://i.imgur.com/hjk2C94.png :frowning:

Może problem w tym że niby elementy na liście się przemieszczają - duck na to krzyczał mimo że nie umiał przewinąć.

1 polubienie

A możliwe, chociaż ustawiłam wg nazwy, więc chyba nie powinno się tam nic przemieszczać, aczkolwiek zmieniają się cyferki

1 polubienie

@LORDEK - z tym ustawieniem, co podałeś, przynajmniej udało się prawidłowo wykonać zrzut okna z listą zainstalowanych programów. Wygląda, że na okno menadżera zadań chyba nie ma sposobu. Jednak ten programik i tak radzi sobie najlepiej ze wszystkich do tej pory testowanych :slight_smile:

Właśnie widzę, że z menedżerem jest problem, ale można ręcznie próbować i może coś siądzie “na czuja”

EDIT:
Znalazłem metodę.

To ustawiasz na myszy:

I przewijasz scrollem ręcznie menedżer. Efekt:

2 polubienia

@LORDEK No niestety, u mnie coś to nie działa. Ustawiłam dokładnie tak samo, ale efekt jest wciąż taki, jak na zrzucie który zapodałam wcześniej, czyli robi tylko taki wąski wycinek, zamiast całej szerokości okna. Nie wiem dlaczego się tak dzieje.
A może dlatego, że ja nie mam myszy, tylko touchpad i przewijam palcem?

No to spróbuj takich ustawień i potem jednostajnie wciskaj klawisz PageDown

Musisz “wyczuć rytm”.

“Scroll delay”, gdzie mam wpisane 500 to odstępy między kliknięciami. Jak się wpasujesz pi razy drzwi to powinno być ok.

1 polubienie

@LORDEK Prawie się udało, tylko na samym środku wyszła taka “złączka”: https://i.imgur.com/ZXOu9S7.png
Ale to już sobie dopracuję to klikanie :wink:

Problem jest taki, że jeżeli w momencie robienia zrzutu jakaś usługa się wyłączy czy włączy to obraz może się rozjechać. Trzeba mieć dość dużo szczęścia by nam usługi nie skakały jak powalone.

EDIT:

po zrobieniu zrzutu u góry masz jeszcze opcje różnego rodzaju:

Jeżeli obrazy mają jakieś małe wady to możesz tym kombinować.

Tutaj wyłączyłem też opcję “Guess offset…”. Dostałem takie coś.

Po zabawie z polem “Top” i “Bottom” mam to:

Jak widzisz początek i koniec mam podwójny, ale to już jest do obrobienia nawet w paincie.

1 polubienie

Testowałem tego sharex bo chciałem pomóc, ale u mnie nie działał, może to przez odpalanie na vm;)

2 polubienia

@LORDEK Dzięki, to już sobie na spokojnie będę później testować różne metody :slight_smile:

Git, ważne, że działa. Sam się chwilę pobawiłem i doszedłem do perfekcji.

1 polubienie

I co? Da się pomoc? Da się :slight_smile:

2 polubienia

To ogólnie fajny i ciekawy programik, więc pewnie nie jedna osoba skorzysta na tym wątku, a tak pewnie wielu by nie wiedziało o jego istnieniu :wink:

Może jest program co by rozciągną okno poza ekran i wtedy Alt + Print Screen?

Dokładnie w 100 % - takie są moje doświadczenia. Pisze niby,że jest to beta…

1 polubienie

FastStone Capture rozwiązuje mój problem. Nawet go miałem zainstalowanego na PC - a nie wiedziałem o tej funkcji =)).
Pozostaje jeszcze do testów ShareX.
Dzięki za rady.

1 polubienie