Witam.
Mam hosting i chcę zainstalować jakiś darmowy skrypt do skracania linków. Coś typu cutt.ly ale żeby po kliknięciu w skrócony link nie wyświetlały się reklamy.
Ktoś może coś polecić?
Witam.
Mam hosting i chcę zainstalować jakiś darmowy skrypt do skracania linków. Coś typu cutt.ly ale żeby po kliknięciu w skrócony link nie wyświetlały się reklamy.
Ktoś może coś polecić?
Tu masz ode mnie prymitywny ale całkiem dobrze mi się sprawdza
Dzięki. Coś sobie wybiorę.
Nie mogę zainstalować skryptu Lessn More. Coś z bazą danych. Nie tworzyłem bazy danych, Myślałem, że to gotowy skrypt z bazą danych. Skopiowałem pliki na serwer, wpisałem ścieżkę w przeglądarce do pliku install.php => Dla biznesu » Wskazówki dla pracowników i pracodawców » home.pl ale pojawił się komunikat *"Service Currently Unavailable *
*Could not connect to the database"
Jak to rozwiązać? Baza już jest w tym skrypcie?
Opis z github sugeruje by je utworzyć.
to create the necessary database tables. (Watch for errors.)
Czyli to nie jest wstępnie zoptymalizowane by wyręczyć.
Sprawdziłem te darmowe skracacze i nic mi nie działa. Instalacja jest skomplikowana lub niezrozumiała dla mnie. Jest jakaś wtyczka do WordPress lub coś co przy instalacji samo stworzy bazy danych i i nne potrzebne do działania komponenty. Lub jakiś system z instrukcją instalacji krok po kroku dla laika?
Mój sprawdzałeś? Tam nawet nie ma instalacji, tylko .htaccess trzeba zmodyfikować
Ewentualnie z ciekawości daj znać czego tam nie rozumiesz
@ hindus Sprawdziłem. Rozpakowałem i wysłałem katalog na serwer. Skopiowałem plik .htaccess do katalogu ze skryptem (own-shortener-master). Zawartość pliku .htaccess to:
RewriteEngine on
# if a directory or a file exists, use it directly
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
# otherwise forward it to own-shortener
RewriteRule ^(.*)$ /own-shortener/index.php?url=$1 [L,QSA]
Po wejściu na adres strony np. www.kost.pl/own-shortener-master/
mam pustą stronę (białe tło).
Nie edytowałeś routes.ini
więc nie ma prawa zadziałać bo wykonałeś „instalację”, ale nie dodałeś żadnego przekierowania.
Plus z tego co piszesz w złym miejscu umieściłeś htaccess, a przynajmniej w złym gdy ma taką konfigurację jaką wkleiłeś.
RewriteRule (ta ostatnia) jest ustawiona na own-shortener a piszesz że masz to w own-shortener-master
Także nie ma prawa działać Zmień nazwę katalogu albo ścieżkę w RewriteRule, zdefiniuj ścieżki w routes.ini i sprawdź wtedy
Druga sprawa to .htaccess powinno być w nadrzędnym katalogu, tam gdzie wskazuje domena.
Chyba, że oczekujesz „kreatora” linków, że wklejasz w okienko link i wpisujesz jaki ma być alias i klikasz „generuj” - taka funkcjonalność musiałaby zostać przez kogoś doimplementowana ale to pewnie z pół godziny roboty max
Lub bezpieczne konto ftp do edycji jednego katalogu z poziomu notepad++.
Za szybko się poddajesz. Instalacja skryptów na serwerze wymaga pewnej wiedzy ale warto się nauczyć podstaw, to potem procentuje. Każda kolejna instalacja będzie łatwiejsza i bardziej oczywista.
Zamiast Lessn More, które zdaje się być nieaktualizowane od wielu lat, wypróbuj GitHub - cydrobolt/polr: A modern, powerful, and robust URL shortener albo YOURLS: Your Own URL Shortener, mają dobrą dokumentację. Plor ma ładniejszy interfejs a Yourls trochę zabytkowy wygląd ale więcej funkcji . Napisz na czym utknąłeś.
Jeżeli chcesz dodać skracacz do Wordpress w postaci wtyczki to oczywiście masz wybór:
Choć instalowanie Wordpress dla samej wtyczki do skracania to słaby pomysł. Musisz dbać o aktualizację Wordpress, bo inaczej z czasem ktoś się na niego włamie. Jeżeli masz już Wordpress o który i tak dbasz i chcesz tylko dodać skracacz to OK.
Pytanie jeszcze, czy masz dostęp do konsoli SSH do tego serwera bo Polr wymaga wydania paru poleceń z konsoli w celu użycia composer
. Installation - Polr Project - przyznam że dla początkującego jest to dosyć trudne.
Yourls wydaje się nie mieć takich wymagań. Wszystko można zrobić kopiując pliki na serwer.
Edytowałem plik .htaccess (poprawiając ścieżkę) i przeniosłem go do katalogu nadrzędnego.
W pliku routes.ini wpisałem:
foto="
https://www.kost.pl/"
Nadal nie działa.
A jaki link wpisujesz żeby przetestować?
BTW co to za hosting?