Darmowy SSL. Czy jest w ogóle taki? Z tego co wiem to istnieje OpenSSL, na jakiej zasadzie to działa. Czy można zainstalować to na darmowym hostingu? Na czym polega proces instalacji? Jak mocny jest taki darmowy system SSL.
Z tego co się orientuje, to on musi być zainstalowany na maszynie i mieć rozszerzenie dodane w PHP, więc nawet na płatnym(jeśli go nie ma, co się raczej nie zdarza) byłyby problemy.
A to rozwiązanie nie będzie tylko dla osoby zalogowanej?
Strony pod SSL można przeglądać bez logowania. SSL zapewnia tylko szyfrowanie PRZESYŁANYCH danych, więc znając adres możesz sobie wejść i pooglądać daną stronę.
Wiem, że istnieje szyfrowanie i o to mi chodzi. Strona ma 2 części. Jedną dla zalogowanych i jedną dla niezalogowanych. Zalogowani widzą poufne dane przeznaczone tylko dla nich. Gdy nie ma szyfrowania niezalogowani mogą się włamać i zobaczyć drugą część.
Gdy jest szyfrowanie mogą zrobić dokładnie to samo. SSL zabezpiecza(w pewnym sensie) przed podsłuchaniem wysyłanych pakietów, a nie przed zalogowaniem/niezalogowaniem. Rozwiązanie rozwalkompa jest tym o jakie Ci chodzi.
SSL służy to poufnej i zabezpiecznoej transmisji strumienia danych (najczęściej protokołu HTTP), a nie uwierzytelniania użytkowników. Bo jak rozumiem to właśnie chcesz osiągnąć.