Darmowy zdalny pulpit do pracowni komputerowej

Witam,

Proszę o pomoc w doborze zdalnego pulpitu do celów szkoleniowych w pracowni komputerowej. Poszukuję darmowego oprogramowania gdyż będzie ono pracowało w firmie. Szukałem już w internecie i przetestowałem kilka. Między innymi TingVNC, logmein. W jednej pracowni wykorzystuję zwykłą aplikację VNC ale niestety ta pracownia do której mam dobrać oprogramowanie jest ba Vista, a VNC nie jest obsługiwany pod tym systemem.

Fajnym rozwiązaniem jest TingVNC ale na komputerze głównym gdzie jest zainstalowany serwer nie do się pracować (mysz raz jest raz znika, przycina się) taka praca jest praktycznie niemożliwa.

Znam jeszcze inne oprogramowania, tyle że niestety komercyjne a ich nie mogę stosować.

Nie musi być taki zdalny pulpit dostępny poprzez internet, w zupełności wystarczy LAN, jakoś wielce bezpieczny też nie musi być bo na komputerach w zasdzie nic nie będzie ważnego, tylko pakiet biurowy i przeglądarka internetowa.

Możesz spróbować jeszcze darmowej wersji NX ale musisz sprawdzić czy licencja zezwala na komercyjne użycie, skoro ma pracować w firmie.

Pozdrawiam!

UltraVNC, darmowy i działa pod Vista/7

Witam,

Można również skorzystać z komunikatora MSN, który również pozwala na zdalne podłączenie się do innego komputera.

Oczywiście należy również pamiętać, że niektóre systemy operacyjne (np. Win XP w wersji Pro) posiadają same w sobie takie funkcje, bez konieczności instalowania czegokolwiek.

Też patrzyłem na ultraVNC ale ten programik chyba nie ma supportu z Vistą

http://download.chip.eu/pl/UltraVNC_134695.html

Dodane 22.07.2010 (Cz) 22:53

Sprawdziłem te programy i UltraVNC jest naprawdę fajny. Jednak mam dwa pytania odnośnie tego programu.

1. Gdy podłączyłem do serwera komputery i na komputerach był podgląd i nic nie ścinało to zeszło ze mnie ciśnienie że już nie muszę szukać kolejnych programów, jednak po pewnym czasie mały zonk. Gdy otwieram Worda, pracuję w Windowsie jest ok, problem pojawia się gdy włączam jakąś stronę internetową, na zdalnych komputerach nie odświeża się i jest sytuacja taka, że zdążę przejść kilka stron a na zdalnych pulpitach nadal wyświetla się strona poprzednia. Pomaga ręczne odświeżenie, jednak to niezbyt fajne rozwiązanie. Czy w tym programie da się gdzieś ustawić częstsze odświeżanie podglądu? Wiadomo że nie można wymagać, że do części sekundy nastąpi odświeżanie, ale tak po sekundzie to myślę że próg przyzwoitości :slight_smile:

2. czy istnieje możliwość, że z poziomu serwera na się podłączyć klientów, np wpisując ich IP, tak jak jest to możliwe w chociażby TingVNC ?