Otrzymałem w ramach darowizny od kolegi z Anglii laptop HP z oryginalnym systemem WIndows XP Home SP2 na partycji Recovery.
W momencie gdy go otrzymałem wgrany był już system Windows, ale przy włączeniu komputera pojawia się informacja o BIOS, procesorze Intel i… imię i nazwisko tego kolegi.
Czy po sformatowaniu dysku i uruchomieniu systemu z tej partycji HP Recovery będę legalnym użytkownikiem tego komputera i systemu Windows XP?
Nie otrzymałem wraz z tym komputerem żadnych paragonów zakupu laptopa wraz z systemem (osoba prywatna), ani płyt instalacyjnych (ponoć nie otrzymał takich, nie wiem, może zgubił, laptop ma 4 lata).
Jeśli lapek ma naklejkę xp home a ty masz tego lapka to system też jest twój. Nawet wersja OEM pozwala na od sprzedaż systemu z całym komputerem. Imie nazwisko było w biosie ? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam ;]
Ale mnie chodziło i Imię i nazwisko wprintowane jakby w kodzie ASCII zaraz po włączeniu komputera (dosłownie 5 sekund od przyciśnięcia POWER ON), a nie systemu już.
Tak, ponieważ licencja OEM przypisana jest na stałe do sprzętu komputerowego, a nie do użytkownika komputera. Jeśli kolega sprzedaje Ci komputer, to zgodnie z licencją nie może sobie jej zachować, może najwyżej sprzedać komputer bez systemu ale jeśli masz naklejkę, to system możesz zainstalować w tej samej wersji we własnym zakresie, a skoro jest na partycji recovery, to problemu tym bardziej żadnego nie ma.