DC++ automatycznie wyszukiwanie zrodel


(Noboo) #1

Mam pytanie dotyczace opcji automatycznego szukania zrodel w dc++, czy warto to wlaczyc czy nie i jakie sa konsekwencje?


(Janwilk) #2

Miałem to włączone - i w ciągu jednej nocy ściągnął mi 50 MB Filelist. Wobec tego, że mam ograniczenie na Neo (7GB), wyłączyłem.

Chociaż w sumie może to być użyteczne, jeśli ten, od którego ciągniesz plik się rozłączy - to dc++ będzie ciągnął od kogoś innego. Po drugie - im więcej Filelist, tym więcej możesz przeglądać list z plikami różnych osób (logiczne :slight_smile: )

Ale moje ograniczenie jest zbyt drakońskie, więc wolę wyłączyć - dopiero 6.09, a ja mam już 2 GB ściągnięte :frowning:


(Maciek25 1977) #3

jesli to włączysz to za każdym razem jak będziesz pobierał jakiś plik, to automatycznie zaczną Ci sie pobierać listy plików innych uzytkowników którzy w swoiich zbiorach mają ten sam plik. W konsekwencji będziesz miał "zawalone" całe okienko tam gdzie są pokazane paski postepu pobierania i wysyłania plików i duuużo list plików w folderze FileLists. Tak naprawdę nic Ci to nie daje i lepiej jest ręcznie dodawać nowe źródła. Ja u siebie mam wyłączoną tę opcję.


(Noboo) #4

rozumiem, w takim razie pozostane przy starej metodzie i sam bede szukal sobie zroodla.

myslalem jednak, ze juz w koncu cos z tym zrobili i bedzie mozna darowac sobie ten zmudny mozol, ale widze ze jednak narazie nie ... a moze to i lepiej ... sam nie wiem. pozdr i dzieki.


(Juzio77) #5

Jak to nic niedaje?! Ja mam właczone i jak zostawiam na noc komputer i jakiś gość się rozlączy to niebęde przecież wstawał w środku nocy sprawdzał czy dalej ciągnie tylko automatycznie zacznie pobierać z innego źródła. Jednak jeśłi ktoś ma limity to chyba lepiej aby tego nie miał właczonego.

Pozdrawiam.


(Maciek25 1977) #6

Owszem moze i daje, ale "zawalony" listami plików folder FileLists. Lepiej jest źródła dodawać ręcznie. Ja wpisuję w szukajke oreślone słowo i za pomocą polecenia "Pobierz do ... " dodaję tylko te źródła które mi pasują (LAN, DSL). Gdy automatycznie szuka nowych źródeł to dodaje również te od których ściaga się wolno. Tym sposobem działam przez ponad rok i nawet jak wylaczam kompa i gosc sie rozlaczy to zostaja te dodane przeze mnie recznie :slight_smile:

Pozdro


(Noboo) #7

ja wlasnie tez tak robilem ja tutaj piszesz i masz faktycznie racje, tyle ze troche mozolne jest pobieranie jesli dany plik maja tylko 3 osoby na krzyz ;/

ps. a tak sie spytam jeszcze, czy ma znaczenie to z iloma hubami jestem polaczony?? np. ja jestem polaczony na raz z 18 hubami, czy to ma jakis wplyw na prace dc++??

jesli macie jakies dobre, przetestowane huby z ktorych szybko sie sciaga, albo macie dostep do jakiejs dobrej listy hubow, to takze by bylo milo jakbyscie dali cos znac.


(Maciek25 1977) #8

Na działanie samego programu nie wpływa. Czasem zasady huba są takie że nie możesz być podłączony do więcej niż np. 6 hubów. Jesli przekroczysz tę liczbę to nie wbijesz sie na danego huba.

Co do adresów: ja zawsze siedze na dwóch:

  • jtha.no-ip.com:23

  • jtha2.no-ip.com:23

reszta to zalezy. Siedzę na tym na którym jest nteresujący mnie plik.

Co do adresów publicznych hubów to wg. mnie najlepszy jest:

http://www.hublist.org/PublicHubList.xml.bz2


(123448) #9

szybkośc jest dobra wtedy jak dany user od którego chcesz pobrać plik jest w tej samej sieci z tobą. :slight_smile:


(Maciek25 1977) #10

Lub kiedy w parametrach łącza ma LANT1, LANT3 i DSL


(Michał1205) #11

Ale jest niestety dużo takich co mają zaznaczone te opcje a mają w ogóle inne łącze. :roll:

Ja osobiście z tej funkcji nie korzystam, ponieważ gdy korzystam z DC++ zawsze jestem przy komputerze i ręcznie wyszukuje pliki. Ale kiedy nie ma Cię przy komputerze na długo np. 5 godzin to włącz tą opcje. Kiedy user się zrobi niedostępny to znajdzie Ci nowe źródło pliku i zacznie pobierać z niego.