DDR2 4GB (2x2GB) do laptopa

Witam serdecznie,
Kupię pamięci do laptopa.

• DDR2
  • 2 x 2GB (4GB)

Bez urazy, ale ja bym rozmyślał na ten czas nad kupnem przynajmniej 2x4gb lub 2x8gb . Sam co prawda mam 2x2gb , ale DDR3. I widzę, że powoli robi się to niewystarczające. Taka tylko sugestia z dobrą radą.

@anon25492837 no ale ja szukam 4GB (2x2GB), bo tyle potrzebuję :wink: W drugim komputerze mam 32GB i to mi mało. Co do tego laptopa:

• DDR2 powinno już zasugerować, że będą ograniczenia konstrukcyjne/płyty głównej (2x2GB),
    Swoją drogą:
  • widziałeś ceny modułów 4GB?
  • 8GB - takich modułów nawet nie było w produkcji.

Czyli są.

@anon25492837
ad1: 200zł do laptopa wartego 500zł i mającego Core2Duo? (500zł to on będzie warty, jak dodam te pamięci…) Co mi da przy zwykłym używaniu 8GB RAM?
ad2: a teraz poszukaj do laptopa

Spróbuj znaleźć jakąś oferte sprzedaży pamięci z pierwszego linku.
Druga pamięć pasuje tylko do serwerów.
Tak jak bachus zaznaczył ograniczeniem maksymalnie obsługiwanej ilości RAM jest chipset. Pamiętaj, że w czasach świetności tych komputerów 4GB to była wartość wręcz luksusowa.

A ja dorzucę, że kupuj moduły takie jak były zainstalowane tylko większej pojemności.

I od kogoś, że możesz w razie czego zwrócić - bo może tak być, że będziesz miał dodatkową dekoracje w domu.

1 polubienie

Ja tylko tak dodam - umiem korzystać z Ceneno/OLX/Allegro - zawsze jednak lepiej zapytać na forum, bo może komuś zalega w szufladzie szrot wśród innych “przydasiów” :wink:

W zasadzie tak patrzę na oferty ze strony good ram. Oferują ddr2 w single i dual. Gwarancja wieczysta. Ale moduły dla ddr 2 kończą się na pojedynczej kości 4gb. Ale cenowo nie jest drogo wg mnie, aby nie powiedzieć, że good ram jest sprawdzoną firmą i mają dobre produkty jakość/cena. Tak więc mimo to rozważyłbym kupno ich produktów. Te 2gb kość stoi koło 60 zł, a dwa razy pojemność 4gb niecałe dwa razy droższa. Ale wybór należy dla autora postu. Od siebie. Też używam 2x2gb good ram, ale ddr3 i uczciwie, pracują dobrze i bezawaryjnie. Ale z biegiem czasu ramu 4gb jest już troszkę mało. :slight_smile:

A skąd wytrzaśniesz DDR2 4GB?
Ach patrz, są!
Ale nie masz żadnej pewności że płyta to ruszy.

I tu trzeba przeczytać informacje o specyfikacji danej płyty głównej/laptopa. Dużo obsługuje do 16 gb ram, już jest mniej tych obsługujących do 8gb ram.

I to wszystko w DDR2 SODIMM?

Ja tylko zaznaczę może jeszcze raz, tak dla jasności:
potrzebuję 2 x 2GB, ponieważ:

• takie są mi potrzebne,
  • to jest maksimum dla chipsetu / płyty głównej
    O czym tu dyskutować? Nie potrzebuję modułów 8GB (które nie istnieją), nie potrzebuję modułów 1GB, bo takie mam. Modułów 4GB nie obsługuje a płyta główna.

To napisałem wcześniej. Polecam z firmy Good Ram, a ile chcesz ostatecznie wrzucić ramu, to już twoja sprawa. :slight_smile:

a ja np takie pamięci akurat mam :slight_smile: napisz priv

Witaj. Szukasz jeszcze tych pamięci 2x2GB SO-DIMM?
Mam tanio na sprzedaż.