DDR2 nie widzi więcej jak 1gb ramu


(Adrian 691) #1

Witam,

 

chciałem bratu pokazać jak się dłubie przy komputerze, a przy okazji ulepszyć starego grata tak, żeby jeszcze można było na nim przeglądać internet, zobaczyć jakiś film, dostałem kości ram i nie daję już rady:

 

na początku specyfikacja staruszka:

Procesor - Intel Core 2 Duo E6700 2,66ghz

Grafika - była gf 8500gt 256mb, aktualnie zintegrowana 64mb, w planach prawdopodobnie 8600gt

Zasilacz - Whitenergy ATX 450W

Płyta gł - Asus PV5 VM DH

system - win xp

Stary Ram - 2x 512mb Elixir M2U51264TU88AOF-37B / PC2-4200U-444-10-A1 - działa bez zastrzeżeń

Nowy Ram - 2x 1gb      Kingston KHX4300D2K2/1G

 

Próbowałem już wszystkiego

  • aktualizacja, przywrócenie ustawień fabrycznych

  • zamiana slotów

  • Cpu-Z moim zdaniem świruje

  • itd

Przypadki

1x Stary 512mb = 512mb

2x Stary 512mb = 1g

Powyżej wszystko ok

1x Stary 512mb + 1x Nowy 1gb = 1gb

1xNowy 1gb = 512mb

2xNowy 1gb = 512mb

 

Bios

Current DRAM Frequency 266 Mhz - w każdym przypadku

po ustawieniu 400Mhz - bez zmian

po ustawieniu na 533 Mhz - artefakty w biosie i zawias

Dram Timing Selectable - By SPD - nie mieszałem

CAS Latency Time - 4

Bank Interleave - 4 bank

Precharge to Active (Trp) 4T

Active to Precharge (Tras) 12T

Active to CMD (Trcd) 4T

REF to ACT/REF (Trfc) - 27T/28T

ACT(0) to ACT (1) (TRRD - 2T

 

Dziękuje bardzo z góry za każde słowo, które pozwoli mi zamontować te 2gb.

Jutro prawdopodobnie będę miał możliwość podpięcia tych kości do innej płyty głównej.

 

Pozdrawiam

Adrian


(Tapir1960) #2

Elixir CL4

Kingston  CL3

Ustaw timing 3-3-3-10 taktowanie szyny 266 MHz


(JeyJey) #3

BIOS na pewno w najnowszej wersji (1002 Beta/1001)?

Posługujesz się tylko CPU-Z czy BIOS również pokazuje nieprawidłową ilość pamięci?


(stan55) #4

Po pierwsze zmień tytuł, bo twoja niewiedza aż bije po oczach, piszesz mianowicie że pamięć RAM DD2 nie widzi 1 GB RAM. Masło maślane. Masz w biosie przywrócić ustawienia fabryczne, szynę danych ustaw na 266 MHz, choć mam wątpliwości jak ustawiłeś szynę na 533, czy pamięci ten stress przetrwały. Masz pamięci 533 a ustawiłeś 1066 MHz. Ustaw prawidłowy czas dostępu 3,3,3,10.


(system) #5

Intel Core 2Duo! Jeszcze nie wiesz co to jest “staruszek”! To tak nawiasem.

Ponadto, zestaw jaki nabyłeś (pewnie ten: http://www.morele.net/pamiec-kingston-1gb-2x512mb-hyperx-cl3-khx4300d2k2-1g-83558/ )  nie jest 2 x 1 GB lecz **2 x 512 MB (**przeczytaj Opis produktu), czyli razem 1 GB! Jest to tzw. “kit”, czyli zestaw dający razem 1 GB. W oznaczeniu K2/1GB = kit dwóch sztuk dający 1 GB.

PS. W BIOSie faktycznie wybierz i potwierdź ustawienia standardowe (“defaults”)


(Adrian 691) #6

Timing’i i taktowanie ustawione manualnie według zaleceń. Niestety bez zmian.

Bios aktualizowany z 1001 do 1002 Beta, na obu to samo.

CPU-Z oraz BIOS pokazują 512mb

Ten C2D to nowość w tym blaszaku, jeszcze kilka tygodni był P4 2,8, więc coś tam o staruszkach słyszałem :wink:

Co do zestawu, dziękuje bardzo za uświadomienie - tutaj był mój błąd oraz sprzedającego. Niestety kości będę musiał odesłać.

Zastanawia mnie tylko dlaczego po włożeniu dwóch kości - czy to nowa+stara czy nowa+nowa, wykrywa 512mb.

Na koniec sprawdzę nowe kości jeszcze Memtestem i zobaczymy co wyjdzie.

Pamieci podłączone do innego komputera nie ruszaja w ogóle,

Jednak chyba mamy odpowiedź w załączniku.

14558162021021198069440.thumb.jpg.ad12e1